Wykonanie
4 sierpnia 2014Pierwszy raz w życiu robiłam i
jadłam kwiaty
cukinii. Niestety wcześniej nie miałam możliwości ich zdobycia. Z pomocą przyszła moja Teściowa, która w swoim warzywniaku ma min.
cukinie. Dostałam zarówno "żeńską" odmianę
cukinii oraz "męską". Postanowiłam, na pierwszy raz, zrobić je tradycyjnie, w cieście naleśnikowym. Ale żeby nie było to zwykłe ciasto, postanowiłam dodać
piwo zamiast
wody. Wyszło pysznie. Idealna przekąska do
piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty
cukinii są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha.

Składniki:- kwiaty
cukinii- 2
jajka- 1 szklanka
mąki- ulubione
piwo (użyłam ciemnego)-
sól,
pieprz-
olej

Kwiaty
cukinii umyć i usunąć z nich słupek. Dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym.Do miski wbić
jajka, wsypać
mąkę i mieszając dodawać
piwo, tak aby otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. Przyprawić.
Olej porządnie rozgrzać.Kwiaty
cukinii zanurzać w cieście i delikatnie odsączyć. Wkładać na dobrze rozgrzany
olej.Smażyć na złoto.Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać ciepłe.Smacznego!

© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.