ßßß Cookit - przepis na Creamy cauliflower puree

Creamy cauliflower puree

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree"
Dziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim . Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Kremowe puree z kalafiora
(8 porcji)
Składniki:
2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki
3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)
2 szklanki mleka
100 g serka śmietankowego
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanej
sól i pieprz
1/4 łyżeczki sosu tabasco
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Umieść kalafiora w dużym garnku i zalej bulionem wraz z mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości i zdejmij z ognia.
Odcedź kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.
Dodaj ser, masło i śmietankę po czym zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj Tabasco i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i natychmiast podawaj.
Smacznego!
English version
(8 servings)
Składniki:
2 heads cauliflower, cut into into bite-sized pieces
3 cups chicken stock
2 cups milk
100 g cream cheese
3 tbsp unsalted butter
1/2 cup heavy cream, warmed
salt and pepper to taste
1/4 tsp Tabasco sauce
pinch ground nutmeg
Przygotowanie :
Put the cauliflower into a large pot, add the chicken stock and milk and bring the mixture to a low boil. Cover the pot with a lid and reduce the heat. Cook the cauliflower, covered until is fork tender, about 10-15 minutes, next remove it from the heat.
Using a colander, strain the cooking liquid from the cooked cauliflower. Put the cauliflower back into the pot it was cooked in.
Add the cream cheese, butter and warm cream to the cauliflower. Using an immersion blender, blend the cauliflower until it forms a smooth puree. Season with salt and pepper to taste, add Tabasco and nutmeg. Mix and serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree"
Źródło:http://karmelowy.pl/kremowe-puree-z-kalafiora-creamy-cauliflower-puree