Wykonanie
Share the post "Kremowe puree z
kalafiora / Creamy cauliflower puree"Dziś kolejne podejście do puree z
kalafiora. Do tej
pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z
marchewką, z
kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim . Dziś proponuję puree z
kalafiora w wersji bardzo kremowej, z
serkiem śmietankowym,
śmietanką i odrobiną
Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych
ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!Scroll down for recipe in English

Kremowe puree z
kalafiora(8 porcji)Składniki:2 główki
kalafiora, podzielone na małe różyczki3 szklanki
bulionu z kurczaka (lub
wody)2 szklanki
mleka100 g
serka śmietankowego3 łyżki
masła1/2 szklanki
śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanej
sól i
pieprz1/4 łyżeczki
sosu tabascoszczypta
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Umieść
kalafiora w dużym garnku i zalej
bulionem wraz z
mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości i zdejmij z ognia.Odcedź
kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.Dodaj
ser,
masło i
śmietankę po czym zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku, po czym dodaj
Tabasco i
gałkę muszkatołową. Wymieszaj i natychmiast podawaj.Smacznego!

English version(8 servings)Składniki:2 heads cauliflower, cut into into bite-sized pieces3 cups chicken stock2 cups milk100 g cream cheese3 tbsp unsalted butter1/2 cup heavy cream, warmedsalt and pepper to taste1/4 tsp
Tabasco saucepinch ground nutmegPrzygotowanie :Put the cauliflower into a large pot, add the chicken stock and milk and bring the mixture to a low boil. Cover the pot with a lid and reduce the heat. Cook the cauliflower, covered until is fork tender, about 10-15 minutes, next remove it from the heat.Using a colander, strain the cooking liquid from the cooked cauliflower. Put the cauliflower back into the pot it was cooked in.Add the cream cheese, butter and warm cream to the cauliflower. Using an immersion blender, blend the cauliflower until it forms a smooth puree. Season with salt and pepper to taste, add
Tabasco and nutmeg. Mix and
serve immediately.Enjoy!

Share the post "Kremowe puree z
kalafiora / Creamy cauliflower puree"



