ßßß
Kremowe puree z kalafiora(8 porcji)Składniki:2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)2 szklanki mleka100 g serka śmietankowego3 łyżki masła1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanejsól i pieprz1/4 łyżeczki sosu tabascoszczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Umieść kalafiora w dużym garnku i zalej bulionem wraz z mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości i zdejmij z ognia.Odcedź kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.Dodaj ser, masło i śmietankę po czym zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj Tabasco i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i natychmiast podawaj.Smacznego!
English version(8 servings)Składniki:2 heads cauliflower, cut into into bite-sized pieces3 cups chicken stock2 cups milk100 g cream cheese3 tbsp unsalted butter1/2 cup heavy cream, warmedsalt and pepper to taste1/4 tsp Tabasco saucepinch ground nutmegPrzygotowanie :Put the cauliflower into a large pot, add the chicken stock and milk and bring the mixture to a low boil. Cover the pot with a lid and reduce the heat. Cook the cauliflower, covered until is fork tender, about 10-15 minutes, next remove it from the heat.Using a colander, strain the cooking liquid from the cooked cauliflower. Put the cauliflower back into the pot it was cooked in.Add the cream cheese, butter and warm cream to the cauliflower. Using an immersion blender, blend the cauliflower until it forms a smooth puree. Season with salt and pepper to taste, add Tabasco and nutmeg. Mix and serve immediately.Enjoy!
Share the post "Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree"


