Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na
kaczkę pieczoną w całości, w glazurze karmelowo-pomarańczowej i takim też sosem do polania
kaczki na talerzu. Uwielbiam kacze
mięso i
jadłam już na prawdę wiele różnych potraw z tym
mięsem w roli głównej i szczerze muszę przyznać, że ta jest jedną z najlepszych jakie
jadłam do tej
pory. Przepis pochodzi z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa” i oczywiście lekko go zmodyfikowałam :). Jest łatwy w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Podałam je zgodnie ze wskazówkami w książce i na stronie z
kapustą smażoną w miodzie i pomarańczach . Polecam na leniwy weekendowy obiad!Scroll down for recipe in English
Kaczka z
sosem karmelowo-
pomarańczowym(4 porcje)Składniki:1
kaczka kaczka (ok. 2 kg)20 ml
oleju rzepakowego80 g
cukru3 łyżki
octu z
białego wina250 ml
soku pomarańczowego30 g
masłasól i
pieprz do smaku
pietruszka do dekoracjiPrzygotowanie:
Kaczkę umyj, osusz, usuń nadmiar tłuszczu i wyrwij ewentualne resztki
piór. Dopraw ją od środka, porządnie
solą i
pieprzem, następnie wysmaruj olejek i dopraw także od zewnątrz. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz, ok. 1h 10-20 minut (należy sprawdzać nakłuwając udka, jeżeli płyn wyciekający jest przezroczysty to
mięso jest upieczone. Polecam też zakupienie termometru kuchennego-znacząco ułatwia życie w kuchni;)).W garnku, najlepiej z grubym dnem rozpuść 80 g
cukru. Następnie dodaj 3 łyżki
octu białego i jedną szklankę
soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut, po czym zdejmij garnek z ognia i wmieszaj
masło. Dopraw
pieprzem.Wyjmij upieczoną
kaczkę z piekarnika i wysmaruj ją przygotowanym
sosem karmelowym. Resztę sosu podaj w sosjerce razem z
kaczką na stół do polania jej na talerzu. Wyłóż
kaczkę na ewentualnie przygotowaną
kapustę czerwoną i podawaj.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:1 duck (2 kg)20 ml canola oil80 g sugar3 tablespoons white
wine vinegar250 ml orange juice30 g buttersalt and pepper to tasteparsley for decorationPreparation:Pat duck dry, cut off any excess skin at either end of the duck’s cavity and pull out any quills. Sprinkle inside with salt and pepper, brush skin with oil and sprinkle generously with salt and pepper. Pop it into the oven and roast breast-
side up, for 1 hour 10-20 min at 180 oC.While duck roasts, cook sugar in a heavy saucepan over moderate heat, undisturbed, until it begins to melt. Continue to cook, stirring occasionally with a fork, until sugar
melts into a deep golden caramel. Add orange juice and vinegar, and simmer over low heat, stirring occasionally, until caramel is dissolved. Remove
syrup from heat and season with pepper.Place the duck in a
plate and brush with caramel sauce and the rest of it
serve with duck.
Serve with red cabbage braised with honey and orange .Enjoy!

Share the post "
Kaczka z
sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce"



