Wykonanie
Czas na odrobinę szaleństwa.
Polędwica wieprzowa ze
szpinakiem i
truskawkami brzmi ekskluzywnie, ale to dobrze (chociaż wcale tyle nie kosztowało). Całość (wliczając butelkę
wina) kosztowała nas 35zł.Już dawno nie było słychać u nas tyle "ochów" i "achów", więc próbujcie i odkrywajcie nowe smaki!Smaki inne niż na co dzień.SKŁADNIKI:1 polędwiczka wieprzowa1 paczka
szpinaku0,5 kg
truskawek0,5 szklanki
białego wina (półsłodkiego lub wytrawnego)5 listków
miętyolej rzepakowycukiersól,
pieprzWYKONANIE:25 dkg
truskawek kroimy na kawałki i zasypujemy 3-4 łyżkami
cukru, po chwili puszczą sok, którego użyjemy do sosu.Polędwiczkę kroimy w grube plastry, rozbijamy pięścią, solimy i
pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju rzepakowego i smażymy pokrojone
mięso z każdej strony. Gdy
mięso już się przyrumieni z obu stron wlewamy na patelnię 4 łyżki
wina i czekamy aż odparuje i pozostawi pyszny smak.Ściągamy
mięso z patelni i bierzemy się za dokańczanie sosu!Podstawę sosu już mamy, więc dodajemy do niej sok, który puściły
truskawki, mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Wydaje nam się, że trzeba jeszcze
wina... Tak, więcej
wina! Dolewamy więc to co nam zostało w szklance. Nie musi by wszystko, resztę można z powodzeniem wypić. Odkładamy kilka
truskawek, a resztę blendujemy na gładki sos, którego znaczną cześć wlewamy na patelnię. Wrzucamy też
miętę i chwilkę gotujemy na małym ogniu.
Mięso wkładamy do sosu i podgrzewamy kilka minut.W tym czasie możemy umyć i osuszy
szpinak.Układamy go na środku talerzu. Pozostałe
truskawki kroimy w plasterki/cząstki/kostkę i układamy na
szpinaku. Resztka zblendowanych
truskawek polewamy
szpinak.
Mięso układamy na
szpinaku i truskawkach, polewamy odrobiną sosu z patelni.Danie smakuje znacznie lepiej z kieliszkiem
wina!

















Smacznego!