Wykonanie
Domowe kompoty wszyscy u nas lubią, jesienią , zimą i wiosną z przyjemnością otwieramy słoiczki i … najpierw wąchamy zapach lata. Nauczyłam się bowiem od mojej Mamy sposobu pozwalającego na utrwalenie koloru i zapachu
owoców z pełni lata. Ale o tym później…Kompoty
truskawkowe to jedne z moich ulubionych. Nie dodaję
wody, tylko przesypuję
owoce cukrem i tak pasteryzuję. Takie
truskawki nadają się nie tylko na kompot, ale i do deserów. W tym roku wymyśliłam dodatek kilku listków
mięty do słoika, co uatrakcyjniło zarówno smak jak i zapach.kilogram
truskawekok. 2 szklanek
cukrupo 5-7 listków
mięty na słoik
Truskawki myję, obieram z szypułek, wkładam do dużej miski przesypując obficie
cukrem. Miękkie lub uszkodzone odkładam do innych celów ( np. do
twarożku). Zostawiam kilka godzin w temperaturze pokojowej, niech puszczą sok i zmiękną. Wtedy łatwiej je upchać w słoikach, wejdzie więcej i zimą nie ma rozczarowania, że jest ich tak mało…Słoiki i wieczka myję dokładnie, osuszam i wyparzam gorącą
wodą tuż przed włożeniem
owoców. Wkładam przesypane
cukrem truskawki uderzając co jakiś czas w otwarta dłoń, żeby je ubić i dodając listki
mięty. Sok rozlewam równo do słoików. Wycieram dokładnie brzegi słoiczków i nakrętki, zakręcam do
oporu. Wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką ( aby nie popękały przy zbyt bliskim
kontakcie z palnikiem), jeden obok drugiego. Nalewam
wody do 3/4 wysokości słoików. Wstawiam garnek przykryty pokrywką, po zagotowaniu zmniejszam płomień, aby spokojnie bulgotały przez 20-30 minut.Gdy czas gotowania się skończy, ostrożnie sprawdzam, czy
truskawki podeszły na górę słoików a sok jest na dole. Jeśli opadły na dno – dostało się powietrze i nie są zamknięte. Wtedy można szybko obrócić słoik do góry dnem i wstawić z powrotem do gorącej
wody – może jeszcze się zamknie.ZOSTAWIAMY SŁOIKI W PRZYKRYTYM GARNKU DO ZUPEŁNEGO WYSTUDZENIA . To cała tajemnica – wtedy , bez dostępu światła, kompoty nabierają koloru i aromatu.Tych z
miętą jeszcze nie próbowałam, ale wyobrażam sobie ich zapach po otwarciu słoiczka.Smacznego !