ßßß
Składniki :truskawkicukierświeże gałązki mięty
Przygotowanie:Z truskawek usuń szypułki i najlepiej umyj pod bieżącą wodą na durszlaku, osącz, pokrój owoce na 2-3 częściW dużym garnku zagotuj wodę z cukremDo wrzątku wsyp owoce, kiedy wszystko zacznie wrzeć gotuj ok. 5 min.Do wcześniej przygotowanych, czystych słoi wlewać ostrożnie truskawkowy kompot wraz z owocamiDołożyć czyste gałązki mięty do każdego słoja ( ale można nie dokładać ), zakręcaj słoje i odwracaj dekielkiem do dołuPrzykryj słoje np. kocem i trzymaj do ostygnięcia.
To kompot dla tych co lubią miętkę i truskawki :)Trudno mi podać dokładnie ilość cukru, owoców i konieczną ilość wody.Wszystko robię na "oko"Z ok. 6 kg truskawek otrzymałam 20 słoików kompotu. Zużyłam 1 kg cukru.Wg mnie lepiej zrobić kompoty bardziej esencjonalne, a po otwarciu można je rozcieńczyć. Ilość dodanego cukru zależy od słodkości owoców.Najważniejsze by owoce w kompocie przegotować, ale nie doprowadzić do rozgotowania. Jeśli truskawki pozostałyby surowe to kompot się popsuje.Owoce rozdrabniam po to by szybciej je ugotować, pewnie w całości wyglądałyby w słojach lepiej, ale należałoby gotować je dłużej.Przygotowując kompoty w ten sposób nie potrzebujemy kłopotliwej i czasochłonnej pasteryzacji.