Wykonanie
W ten sposób można przygotować smaczny kompot .Wg mnie metoda jest szybka i prosta.

Składniki :
truskawkicukierświeże gałązki
mięty
Przygotowanie:Z
truskawek usuń szypułki i najlepiej umyj pod bieżącą
wodą na durszlaku, osącz, pokrój
owoce na 2-3 częściW dużym garnku zagotuj
wodę z
cukremDo wrzątku wsyp
owoce, kiedy wszystko zacznie wrzeć gotuj ok. 5 min.Do wcześniej przygotowanych, czystych słoi wlewać ostrożnie
truskawkowy kompot wraz z
owocamiDołożyć czyste gałązki
mięty do każdego słoja ( ale można nie dokładać ), zakręcaj słoje i odwracaj dekielkiem do dołuPrzykryj słoje np. kocem i trzymaj do ostygnięcia.

To kompot dla tych co lubią
miętkę i
truskawki :)Trudno mi podać dokładnie ilość
cukru,
owoców i konieczną ilość
wody.Wszystko robię na "oko"Z ok. 6 kg
truskawek otrzymałam 20 słoików kompotu. Zużyłam 1 kg
cukru.Wg mnie lepiej zrobić kompoty bardziej esencjonalne, a po otwarciu można je rozcieńczyć. Ilość dodanego
cukru zależy od słodkości
owoców.Najważniejsze by
owoce w kompocie przegotować, ale nie doprowadzić do rozgotowania. Jeśli
truskawki pozostałyby surowe to kompot się popsuje.
Owoce rozdrabniam po to by szybciej je ugotować, pewnie w całości wyglądałyby w słojach lepiej, ale należałoby gotować je dłużej.Przygotowując kompoty w ten sposób nie potrzebujemy kłopotliwej i czasochłonnej pasteryzacji.