ßßß Cookit - przepis na Kompot truskawkowy z miętą

Kompot truskawkowy z miętą

nazwa

Składniki

Wykonanie

W ten sposób można przygotować smaczny kompot .
Wg mnie metoda jest szybka i prosta.
Składniki :
truskawki
cukier
świeże gałązki mięty
Przygotowanie:
Z truskawek usuń szypułki i najlepiej umyj pod bieżącą wodą na durszlaku, osącz, pokrój owoce na 2-3 części
W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem
Do wrzątku wsyp owoce, kiedy wszystko zacznie wrzeć gotuj ok. 5 min.
Do wcześniej przygotowanych, czystych słoi wlewać ostrożnie truskawkowy kompot wraz z owocami
Dołożyć czyste gałązki mięty do każdego słoja ( ale można nie dokładać ), zakręcaj słoje i odwracaj dekielkiem do dołu
Przykryj słoje np. kocem i trzymaj do ostygnięcia.
To kompot dla tych co lubią miętkę i truskawki :)
Trudno mi podać dokładnie ilość cukru, owoców i konieczną ilość wody.
Wszystko robię na "oko"
Z ok. 6 kg truskawek otrzymałam 20 słoików kompotu. Zużyłam 1 kg cukru.
Wg mnie lepiej zrobić kompoty bardziej esencjonalne, a po otwarciu można je rozcieńczyć. Ilość dodanego cukru zależy od słodkości owoców.
Najważniejsze by owoce w kompocie przegotować, ale nie doprowadzić do rozgotowania. Jeśli truskawki pozostałyby surowe to kompot się popsuje.
Owoce rozdrabniam po to by szybciej je ugotować, pewnie w całości wyglądałyby w słojach lepiej, ale należałoby gotować je dłużej.
Przygotowując kompoty w ten sposób nie potrzebujemy kłopotliwej i czasochłonnej pasteryzacji.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/07/kompot-truskawkowy-z-mieta.html