Wykonanie
Pierś z
kaczki z sosem
pomarańczowym, to idealny pomysł na świąteczny obiad. Tak przygotowane
mięso jest soczyste i miękkie, a dodatek słodko-kwaśnego sosu z
pomarańczy wspaniałe uzupełnia smak
kaczki. Całość idealnie smakuje z
ryżem.Składniki dla 2 osób:2 piersi z
kaczki2 duże
pomarańcze1 łyżka klarowanego
masła1/2 łyżeczki
cukru (lub więcej, w zależności od smaku
pomarańczy)
sólpieprzpłynny
miódolejPrzygotowanie:
Mięso z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowymLekko nacinamy skórę
mięsa nożem na krzyż. Należy uważać, żeby nie przeciąć
mięsaNa patelni rozgrzewamy
olej i najpierw skórą do dołu smażymy
kaczkę przez 8 minut na średnim ogniu. Odwracamy
mięso i smażymy jeszcze przez 5 minutFilety wyjąć z patelni (tłuszcz, na którym się smażyły zostawiamy).
Mięso oprószamy
solą i
pieprzem i ponacinaną stronę smarujemy
miodem, najlepiej pędzelkiemFilety przekładamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 30 minut1
pomarańczę sparzamy, osuszamy i z połowy ścieramy skórkę, a
pomarańczę filetujemy, czyli, dzielimy na cząstki i usuwamy białą skórkęZ drugiej
pomarańczy wyciskamy sokNa patelnię, na której smażyło się
mięso, wsypujemy skórkę z
pomarańczy i chwilę podsmażamy. Wlewamy sok z
pomarańczy i cząstki
pomarańczy. Dodajemy 1 łyżkę
masła, następnie dodajemy 1/2 łyżeczki
cukru - (ilość
cukru według uznania). Całość redukujemy, aż powstanie sos
Filety z kaczki wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na chwilę, aż
mięso lekko ostygnie.
Mięso kroimy na plastry
Filety z kaczki podajemy z sosem z
pomarańczy. Podanie według uznania - można plastry polać sosem lub wyłożyć je na sos polany na talerzuInspiracjaSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u