ßßß Cookit - przepis na Sos żurawinowy do mięsa

Sos żurawinowy do mięsa

nazwa

Wykonanie

Do mięs na zimno i na ciepło. Jest słodki i kwaśny zarazem. Julia Child podawała go z pieczonym indykiem. Polecany jest też do kanapek z pieczonym drobiem. Przepis pochodzi z programu " Julia and Jacques Cooking at Home "
Składniki:
1 duże jabłko, umiarkowanie słodkie [w oryginale Granny Smith]
1 średniej wielkości cytryna
1 szklanka soku pomarańczowego
3 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny - ok. 370g
3 łyżki stołowe octu z białego wina, lub więcej - do smaku
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, albo do smaku
Wykonanie:
Obrać jabłko, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłko pokroić na małe kawałki.
Cytrynę wyszorować i sparzyć. Obrać ze skórki zesterem w ten sposób by uzyskać ok. 10 cienkich paseczków albo przy użyciu noża ściąć tylko żółtą część skórki (bez białego albedo). Skórki drobno posiekać. Najlepiej dodać ją do smaku - z całej cytryny może okazać się za dużo.
Z pozbawionej skórki cytryny (albo połowy - wedle uznania) zdjąć zewnętrzne błony, wraz z pozostałą białą częścią. Cytrynę pokroić na mniejsze kawałki.
Do średniej wielkości garnka wlać sok z pomarańczy i wsypać żurawinę. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać pozostałe składniki sosu, zmniejszyć gaz do średniego i gotować pod przykryciem przez około 5 minut aż żurawina nie pęknie (ten odgłos jest cudowny!). Zdjąć pokrywkę i gotować przez następne 4-5 minut aż sos zgęstnieje [ u mnie dłużej] . Po tym czasie spróbować i ewentualnie dodać soli, pieprzu kajeńskiego, cukru bądź octu winnego.
Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Można przechowywać w lodówce przez wiele tygodni, a w wersji zamrożonej, jeszcze dłużej.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/12/sos-zurawinowy-do-miesa.html