ßßß Cookit - przepis na Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

nazwa

Wykonanie

Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego"
Po prostu pyszne! Grillowane kotlety wieprzowe (u mnie akurat schab) w rewelacyjnej glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego. Danie niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, czyli takie jakie lubię. Świetne z lekką sałatką i młodymi ziemniaczkami.Polecam!
Scroll down for English
(2 porcje)
Składniki:
2 kotlety wieprzowe, o ok. 1 . 5 cm grubości
mielona kolendra
sol i pieprz
Składniki na glazurę:
1/3 szklanki octu balsamicznego
1/3 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę
kilka gałązek świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
szczypta mąki kukurydzianej
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki glazury (oprócz masła) ma małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż glazura zgęstnieje, kilka minut. Wmieszaj masło i odstaw.
Posyp mięso solą, pieprzem i kolendrą.
Rozgrzej patelnię grillową i grilluj kotlety po 5 minut z każdej strony ( w zależności od grubości, cieńsze krócej).Najlepiej posługiwać się termometrem kuchennym, temp. wewnętrzna dobrze usmażonej wieprzowiny wynosi 68 oC.
Gdy mięso jest już gotowe, wysmaruj glazurą każdą stronę i jeszcze chwilę podsmaż.
Zdejmij z ognia i daj kotletom „odpocząć” przez 5-10 min., następnie podawaj.
Smacznego!
English version
Balsamic Maple Glazed Pork Chops
(2 servings)
Ingredients:
2 pork chops, about 1.5 cm thick
ground coriander
salt and pepper
Ingredients for the glaze:
1/3 cup balsamic vinegar
1/3 cup chicken stock
1 tablespoon maple syrup
1 teaspoon mustard
1 clove garlic, crushed
few strings of fresh thyme
strig of fresh rosemary
a pinch of cornstarch
teaspoon butter
Preparation:
Bring all the glaze ingredients (except butter) together to gentle simmer.Let the glaze thicken. Throw in a teaspoon of butter and whisk. Set aside.
Season pork with salt, pepper and ground coriander.
Heat the grill pan and grill chops for 5 minutes per side.
Once almost done with cooking, blush each side with the sauce and briefly let it touch the grill.
Let them rest for 5-10 minutes and serve.
Enjoy!
Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego"
Źródło:http://karmelowy.pl/grillowane-kotlety-wieprzowe-w-glazurze-z-octu-balsamicznego-i-syropu-klonowego