Wykonanie
Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z
octu balsamicznego i
syropu klonowego"Po prostu pyszne! Grillowane kotlety wieprzowe (u mnie akurat
schab) w rewelacyjnej glazurze z
octu balsamicznego i
syropu klonowego. Danie niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, czyli takie jakie lubię. Świetne z lekką
sałatką i młodymi ziemniaczkami.Polecam!Scroll down for English(2 porcje)Składniki:2 kotlety wieprzowe, o ok. 1 . 5 cm grubościmielona
kolendrasol i
pieprzSkładniki na glazurę:1/3 szklanki
octu balsamicznego1/3 szklanki
bulionu drobiowego1 łyżka
syropu klonowego1 łyżeczka
musztardy1 ząbek
czosnku,przeciśnięty przez praskękilka gałązek świeżego
tymiankugałązka świeżego
rozmarynuszczypta
mąki kukurydzianejłyżeczka
masłaPrzygotowanie:Wymieszaj wszystkie składniki glazury (oprócz
masła) ma małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż glazura zgęstnieje, kilka minut. Wmieszaj
masło i odstaw.Posyp
mięso solą,
pieprzem i
kolendrą.Rozgrzej patelnię grillową i grilluj kotlety po 5 minut z każdej strony ( w zależności od grubości, cieńsze krócej).Najlepiej posługiwać się termometrem kuchennym, temp. wewnętrzna dobrze usmażonej
wieprzowiny wynosi 68 oC.Gdy
mięso jest już gotowe, wysmaruj glazurą każdą stronę i jeszcze chwilę podsmaż.Zdejmij z ognia i daj kotletom „odpocząć” przez 5-10 min., następnie podawaj.Smacznego!

English versionBalsamic Maple Glazed
Pork Chops(2 servings)Ingredients:2
pork chops, about 1.5 cm thickground coriandersalt and pepperIngredients for the glaze:1/3 cup balsamic vinegar1/3 cup chicken stock1 tablespoon maple
syrup1 teaspoon
mustard1 clove garlic, crushedfew strings of fresh thymestrig of fresh rosemarya pinch of cornstarchteaspoon butterPreparation:Bring all the glaze ingredients (except butter) together to gentle simmer.Let the glaze thicken. Throw in a teaspoon of butter and
whisk. Set aside.Season
pork with salt, pepper and ground coriander.Heat the grill pan and grill
chops for 5 minutes per
side.Once almost done with cooking, blush each
side with the sauce and briefly let it touch the grill.Let them rest for 5-10 minutes and
serve.Enjoy!

Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z
octu balsamicznego i
syropu klonowego"



