Wykonanie
Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na danie, które lubię wyjątkowo. Być może już je znacie, ale nie zaszkodzi o nim przypomnieć, bo swoim smakiem naprawdę na to zasługuje:) Mimo że nie wszyscy przepadają za łączeniem
owoców z
mięsem, w tym przypadku powinni się przełamać.
Indyk w towarzystwie
gruszek doprawionych m.in.
octem balsamicznym wiele zyskuje, jest soczysty i wyrazisty, a całość świetnie się komponuje. W ciągu pół godziny możemy
mieć pyszne i efektowne (choć niekoniecznie od strony wizualnej;D) danie.

Sznycle z
indyka z balsamicznymi
gruszkami- 2 sznycle z
indyka (razem ok. 300g)-
sól,
pieprz- 1 łyżka
masła- 2
szalotki- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka posiekanego
rozmarynu lub
tymianku+ do podania (ew. suszony
tymianek)- 100ml
wywaru z warzyw lub drobiowego, ew.
wody- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżeczka
musztardy- 1 duża
gruszka, najlepiej Konferencja1) Doprawić
mięso i rozgrzać na patelni na dużym ogniu połowę
masła.2) Położyć kotlety i smażyć przez ok. 2 minuty na każdą stronę.3) Zdjąć z patelni i przykryć folią aluminiową.4) Zmniejszyć ogień do średniego i dodać resztę
masła.5) Dodać cienko pokrojoną
szalotkę, wyciśnięty
czosnek,
tymianek i doprawić.6) Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż
szalotka zmięknie, 5-6 minut.7) W międzyczasie wymieszać
wywar,
ocet i
musztardę.8) Na patelnię dodać
gruszkę obraną i pokrojoną w cienkie plastry.9) Gotować przez 4 minuty, aż zmiękną.10) Wlać przygotowaną mieszankę, przykryć i gotować przez 5 minut.11) Odkryć, zwiększyć ogień i gotować, często mieszając,aż
gruszki będą miękkie, a większość płynu wyparuje, 3-5 minut.12) Sznycle umieścić z powrotem na patelni, razem z wszystkimi
sokami.13) Dodać resztę
tymianku lub
rozmarynu, wymieszać i podawać.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal