ßßß Cookit - przepis na indyk w zielonkach

indyk w zielonkach

nazwa

Wykonanie

Podobno zielonki a właściwie gąski zielone, pojawiają się w lesie na koniec sezonu grzybobraniowego. Udało nam się w tym roku zebrać kilka sztuk. Przez wielu są niedoceniane ze względu na dużą ilość piasku, którym są oblepione. A wystarczy nie wiele pracy aby w pełni wykorzystać ich potencjał. Najczęściej robi się je w marynacie octowej do słoików. Mój przepis znajdziecie tutaj. Tym razem zrobiłam z nich sos na bazie śmietanki i podałam z indykiem ugotowanym w rosole.
Składniki:
pół piersi z indyka
15 zielonek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
śmietanka 30%
2 szklanki bulionu
sól
pieprz
masło
Zaczynamy od oczyszczenia grzybów. Po dokładnym umyciu zalewam je wodą i odstawiam na około godzinę aby piasek pozostały w zielonkach opadł na dno. Pierś z indyka gotuję w bulionie około godziny aż nabierze smaku rosołu i będzie miękka.
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i podsmażam czyste i odsączone zielonki. Puszczą dużo wody więc czekamy aż cała odparuje. Dopiero wtedy dodaję pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek. Wszystko razem chwilę smażę. Podlewam szklanką bulionu i doprawiam solą i pieprzem. Wlewam śmietankę i do sosu wkładam pierś z indyka pokrojoną w plastry. Całość gotuję aż odparuje połowa sosu i gotowe. Ja podałam z puree ziemniaczanym i sałatą z sosem vinegret.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/10/indyk-w-zielonkach.html