Wykonanie
Share the post "Calzone nadziewane
kurczakiem,
szpinakiem i
grzybami leśnymi/Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms"Dziś przedstawiam przepis na kolejny włoski przysmak – calzone. Tak naprawdę jest to typowy włoski street food, gdyż można je jeść idąc lub stojąc, trzymając w ręku. Składa się z ulubionego
sosu pomidorowego, ciasta na pizzę, a przy nadzieniu można już popuścić
wodze fantazji. W tym przypadku jest to
kurczak,
szpinak i
grzyby leśne, no i najważniejszy chyba składnik-
mozzarella:). Polecam!Scroll down for English(2 calzone)Składniki:połowę ilości ciasta z tego lub tego przepisu, albo 1 gotowe zakupione w sklepiewłasnoręcznie zrobiony lub gotowy ze sklepu ulubiony
sos pomidorowySkładniki na nadzienie :150 g
świeżego szpinaku1 łyżka
oleju rzepakowego120 g leśnych
grzybów, pokrojonych w plasterki1 szklanka ugotowanego lub upieczonego
kurczaka, z grubsza pokrojonego120 g
mozzarelli, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę1/2 szklanki
ricotty3/4 szklanki startego
parmezanusól i
pieprz1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichtarty
parmezan (do posypania)posiekana
natka pietruszki (do posypania)Przygotowanie:Wyłóż
szpinak na talerz, włóż do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok. 2 minuty. Odłóż do schłodzenia, po czym odciśnij z niego nadmiar wilgoci. Posiekaj go z grubsza i przełóż do większej miski.Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej
olej, włóż
grzyby i podsmażaj je przez trzy do pięciu minut, aż odparuje nadmiar wilgoci powstałej podczas smażenia. Przełóż
grzyby do miski ze
szpinakiem i wmieszaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tych do posypania. Ostudź całość przed lepieniem calzone.Rozgrzej piekarnik do 250 o C. Włóż do niego kamień do pizzy jeśli posiadasz.Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2 tej samej wielkości kule i rozwałkuj je na 20 cm okrągłe placki. Na środek każdego koła wyłóż 1/2 nadzienia, posmaruj krawędzie
wodą (najwygodniej za pomocą pędzla). Złóż ciasto na kształt półksiężyca i zaciśnij brzegi najlepiej widelcem. Można też podnieść obie krawędzie ciasta w górę i je zlepić nad nadzieniem palcami (dla mnie tak jest wygodniej).Umieść tak powstałe calzone na blaszce do pieczenia lub kamieniu na pizzę i piecz przez 12 do 15 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu posmaruj każde calzone
oliwą z oliwek, posyp startym
parmezanem i posiekaną
natką pietruszki. Podawaj z
sosem pomidorowym.Smacznego!

English versionCalzone with chicken, spinach and wild mushrooms(2 calzones)Ingredients:1/2 pizza dough from this or this recipe, or store boughthomemade or store bought tomato sauceIngredients for the filling:150 g fresh spinach1 tablespoon canola oil120 g wild mushrooms (shitake, oyster, chanterelles, cremini), sliced1 cup cooked chicken, roughly chopped120 g fresh
mozzarella, cut into 1 cm pieces1/2 cup
ricotta cheese3/4 cup grated
Parmesan cheesesalt and pepper1/4 teaspoon Italian seasoninggrated
Parmesan (for garnish)chopped parsley (for garnish)Preparation:Place spinach on a
plate and microwave for 2 minutes or until wilted. Cool the spinach and squeeze to remove excess moisture. Roughly chop spinach and transfer to a large bowl.Heat canola oil in a saute pan and saute mushrooms for three to five minutes until excess moisture has evaporated. Transfer mushrooms to bowl with spinach. Add remaining ingredients to bowl, mix well, and set aside. Cool completely before assembling the calzones.Preheat oven to 250 o C degrees. If you have a pizza stone, place the stone in the oven.Divide pizza dough into 2 balls and roll out to 20 cm circle.Place 1/2 of the filling in a log shape down the middle of the each dough circle. Brush the edge of the circle with water using a pastry brush. Fold dough over into a half moon. Seal the edges by crimping with a fork. Alternatively, you can fold the edge of the dough up and over to form a seal.Place calzones on a baking sheet or pizza stone and bake for 12 to 15 minutes or until golden brown. Brush each calzone with
olive oil and garnish with additional grated
Parmesan cheese and chopped parsley.
Serve immediately with tomato sauce.Enjoy!

Share the post "Calzone nadziewane
kurczakiem,
szpinakiem i
grzybami leśnymi/Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms"



