ßßß Cookit - przepis na Udka w ziołach prowansalskich

Udka w ziołach prowansalskich

nazwa

Wykonanie

Wybieracie się na piknik?
Może chcecie zaskoczyć bliskich zupełnie nowym smakiem kurczaka?
To danie właśnie takie jest!
Składniki:
Ćwiartka z kurczaka - 3 sztuki
sól, pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - 3 łyżki
olej - 4 łyżki
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy, płukamy, suszymy papierowym ręcznikiem.
Z oleju, soli, pieprzu i ziół prowansalskich robimy marynatę - wszystkie składniki w miseczce ze sobą łączymy. wkładamy mięso kurczaka i smarujemy marynatą. Odstawiamy w marynacie na co najmniej 30 minut do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180*C, pieczemy w tej temperaturze 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 110*C i pieczemy jeszcze 30 minut podlewając co jakiś czas powstałym sosem.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2011/07/udka-w-zioach-prowansalskich.html