ßßß Cookit - przepis na Baleron białoruski

Baleron białoruski

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 12 porcji
1 cały kurczak ok. 1,5 kg (lub większy)
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek koperku
2 pęczki natki pietruszki
potrzebne będą
przezroczysta folia spożywcza
bawełniany sznurek
Przygotowanie
Kurczaka obrać ze skóry, tak, aby jak najmniej ją uszkodzić, zacząć od rozkrojenia skóry na brzuchu. Skóry nie wyrzucać. Oddzielić mięso od kości (mięso z udek, piersi i trochę z grzbietu). Resztę (szyja, korpus, skrzydła) wykorzystać do ugotowania rosołu lub bulionu na zupę. Większe kawałki mięsa można pokroić na mniejsze, kawałki mogą być różnej wielkości.
Mięso doprawić solą, pieprzem, roztartym ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Wszystko wymieszać i zostawić na godzinę do zamarynowania.
Włożyć mięso w skórę i szczelnie zawinąć, wystające skórki włożyć do środka, uformować owalny rulon (tubę, roladę). Zawinąć szczelnie w przezroczystą folię spożywczą, najlepiej 2-3 warstwy, owinąć sznurkiem bawełnianym.
Włożyć do garnka, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1 godzinę i 15 minut na minimalnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Następnie zostawić w garnku do ostudzenia.
Wyjąć na półmisek i całkowicie ostudzoną włożyć do lodówki pod obciążeniem np. położyć na roladzie deskę a na nią postawić pełną puszkę lub słoik. Następnego dnia można już odwinąć i pokroić.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/baleron_bialoruski/przepis.html