Wykonanie
Składnikiok. 12 porcji1 cały
kurczak ok. 1,5 kg (lub większy)
sól,
pieprz1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 pęczek
koperku2 pęczki
natki pietruszkipotrzebne będąprzezroczysta folia spożywczabawełniany sznurekPrzygotowanie
Kurczaka obrać ze skóry, tak, aby jak najmniej ją uszkodzić, zacząć od rozkrojenia skóry na brzuchu. Skóry nie wyrzucać. Oddzielić
mięso od kości (
mięso z udek, piersi i trochę z grzbietu). Resztę (szyja, korpus, skrzydła) wykorzystać do ugotowania rosołu lub
bulionu na zupę. Większe kawałki
mięsa można pokroić na mniejsze, kawałki mogą być różnej wielkości.
Mięso doprawić
solą,
pieprzem, roztartym ząbkiem
czosnku,
ziołami prowansalskimi, posiekanym
koperkiem i
natką pietruszki. Wszystko wymieszać i zostawić na godzinę do zamarynowania.Włożyć
mięso w skórę i szczelnie zawinąć, wystające skórki włożyć do środka, uformować owalny rulon (tubę, roladę). Zawinąć szczelnie w przezroczystą folię spożywczą, najlepiej 2-3 warstwy, owinąć sznurkiem bawełnianym.Włożyć do garnka, zalać zimną
wodą z dodatkiem 1 łyżeczki
soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1 godzinę i 15 minut na minimalnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Następnie zostawić w garnku do ostudzenia.Wyjąć na półmisek i całkowicie ostudzoną włożyć do lodówki pod obciążeniem np. położyć na roladzie deskę a na nią postawić pełną puszkę lub słoik. Następnego dnia można już odwinąć i pokroić.