ßßß
Składniki (dla 4 osób):30-40 dag oczyszczonych kurek,50 dag ugotowanych młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nie obranych) i pokrojonych na ćwiartki,2 cytryny sparzone, umyte i pokrojone na ćwiartki,2 łyżki musztardy,garść posiekanej natki pietruszki,8 podudzi z kurczaka,8-10 ząbków czosnku,sól,pieprz.JAK TO ROBIMY?Kurki mieszamy z ziemniakami, czosnkiem, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie i skrapiamy 3-4 łyżkami wody.
Na wierzchu układamy natarte solą i pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Następnie mieszamy wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy kolejne 20 minut obniżając temperaturę do 180 stopni. Od razu podajemy udekorowane gałązkami tymianku.
Smacznego!Inspiracja: KUCHNIA 8-2011