Wykonanie
Ostatnie dni spędziłam poza Krakowem. Odpoczywając i przy okazji szukając
grzybów :) Oto przepis z wykorzystaniem darów lasów :D

Składniki (dla 4 osób):30-40 dag oczyszczonych
kurek,50 dag ugotowanych
młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nie obranych) i pokrojonych na ćwiartki,2
cytryny sparzone, umyte i pokrojone na ćwiartki,2 łyżki
musztardy,garść posiekanej
natki pietruszki,8 podudzi z
kurczaka,8-10 ząbków
czosnku,
sól,
pieprz.JAK TO ROBIMY?
Kurki mieszamy z
ziemniakami,
czosnkiem, cząstkami
cytryny,
musztardą i
natką. Układamy w żaroodpornej formie i skrapiamy 3-4 łyżkami
wody.

Na wierzchu układamy natarte
solą i
pieprzem kawałki
kurczaka i pieczemy przez 20 minut w temp. 200 stopni C.

Następnie mieszamy wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy kolejne 20 minut obniżając temperaturę do 180 stopni. Od razu podajemy udekorowane gałązkami
tymianku.

Smacznego!Inspiracja: KUCHNIA 8-2011