Wykonanie

Macie dość nudnych, kupnych wędlin? Zachęcam więc Was do przygotowania czegoś niebanalnego, niezwykle smacznego a przede wszystkim zdrowego.
Baleron z
pietruszką i
koperkiem to mój domowy wyrób nr. 1. Z
chrzanem i plastrem świeżego
pomidora smakuje wyśmienicie.Przy pierwszej okazji robienia tej
wędliny nie miałam
kurczaka tylko
kaczkę, więc ją wykorzystałam.
Baleron wyszedł bardziej zbity i aromatyczny, ale niestety było go połowę mniej :) (kaczuszka ma mniej
mięsa niż
kurczak), jednak dla wielbicieli domowych wyrobów polecam przygotować obydwie wersje.Składniki:cały
kurczak (ok 1,5 - 2 kg)pęczek
koperkupęczek
pietruszki3 ząbki
czosnku1,5 - 2 łyżeczki
solipieprzzioła prowansalskiefolia spożywczasznurek1.
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ostrym nożem rozcinamy skórę
między piersiami, a następnie ostrożnie ją ściągamy z reszty
mięsa, uważając, aby jej nie uszkodzić (jedynie na skrzydełkach można ją odciąć). Skóra powinna być w 1 kawałku. Od kości oddzielamy
mięso i kroimy na mniejszą kostkę. Można też oczywiście je zmielić, ale ja osobiście tego nie robię.
Kurczaka doprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi, wyciśniętym przez praskę
czosnkiem, posiekanym
koperkiem i
pietruszką i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz.2. Wewnętrzną stronę skóry z
kurczaka doprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie wykładamy na nią zamarynowane
mięso. Całość zwijamy jak roladę, starając się nie robić żadnych prześwitów. Tak przygotowane
mięso owijamy folią spożywczą bardzo ciasno i związujemy sznurkiem.3.
Mięso wkładamy do dużego garnka i zalewamy go
wodą.
Baleron gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, a czas zależny jest od wielkości
kurczaka. Mój miał 1,6 kg i gotowałam go 1,5 godz. Po tym czasie
mięso wyciągamy i wkładamy do ciasnej miski. Najlepiej obciążyć je jeszcze jakimś naczyniem.4.
Mięso odwijamy z folii dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.SMACZNEGO :)

