Wykonanie
Share the post "Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos"Przedstawiam dziś przepis na niezwykle przyjemne weekendowe śniadanie w stylu meksykańskim. Ulubiona
wędlina lub
boczek, jajecznica, salsa i
awokado, zawinięte w tortillę i to wszystko podane z kwaśną
śmietaną. Polecam!Scroll down for EnglishBurrito
śniadaniowe(2 porcje)Składniki:1 łyżka
oleju rzepakowego250 g pikantnej
kiełbasy, np. chorizo lub innej ulubionej, bez osłonek i pokrojonej w kostkę6 dużych jaj, lekko rozbełtanych trzepaczką
sól i
pieprz czarny, do smaku4 (około 23 cm) tortille, gotowe lub własnej roboty1/2 szklanki startego
cheddara lub innego
sera żółtego o wyrazistym smaku1/4 szklanki ulubionej salsy lub
pomidora pokrojonego w kostkę, skropionego
sokiem z cytryny i wymieszanego z posiekaną
pietruszką2
szalotki lub 1 mała
cebula, pokrojone w cienkie plasterki1 dojrzałe
awokado, obrane z usuniętą pestką i pokrojone w cienkie plasterki
śmietana, ulubiony ostry sos i
limonka do podaniaPrzygotowanie:Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżeczki
oleju. Włóż
kiełbasę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia. Przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i odlej większość tłuszczu z patelni.W małej misce roztrzep trzepaczką
jajka, następnie dopraw je
solą i
pieprzem. Podgrzej pozostały
olej na patelni po smażeniu
kiełbasy i wlej
jajka. Smaż mieszając do 2 minut, aż będą ścięte, jednak wciąż miękkie i delikatne.Podgrzej przygotowane tortille na ciepłej patelni lub przez minutę w mikrofalówce (są łatwiejsze do zwijania). Wyłóż je na blat i wyłóż na środek każdej
kiełbasę,
jajka,
ser, salsę,
szalotki i
awokado. Teraz zawiń doły tortilli na nadzienie i zwyczajnie je zroluj zabezpieczając końce np. wykałaczką. Można je już podawać, chociaż ja lubię wrzucić je jeszcze na kilka minut pod rozgrzanego grilla w piekarniku, robią się wtedy bardzo chrupiące.Smacznego!

English versionBreakfast Burritos(2 servings)Ingredients:1 tablespoon canola, divided250 g hot sausage, such as chorizo, casing removed6 large eggs, lightly beatensalt and black pepper, to taste4 ( about 23 cm )
flour tortillas, preferably homemade1/2 cup shredded sharp
cheddar1/4 cup of your favorite salsa2 scallions, thinly slicedflesh of 1 ripe
avocado, thinly slicedsour cream, hot sauce, and lime wedges for servingPreparation:In a frying pan over medium heat, warm 2 teaspoons oil. Add sausage and cook 5 minutes, stirring occasionally until nice and brown. Transfer cooked sausage with slotted spoon on paper towels and discard remaining fat from the pan.Next, in a small bowl,
whisk together eggs, salt and pepper. Warm remaining teaspoon oil in a small skillet over medium heat; add eggs, and scramble 1 to 2 minutes, or until cooked through but still soft.Place tortillas in a warm skillet, one at a
time, and heat 1 minute per
side (or microwave for 1 min each). Place each tortilla on a
plate. In a strip down the middle of each tortilla, add sausage, eggs, cheese, salsa, scallions and
avocado slices. Tuck in the end of each tortilla and fold over the sides.Enjoy!

Share the post "Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos"



