ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z kurczaka z galuszkami

Paprykarz z kurczaka z galuszkami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Paprykarz z kurczaka to jedno z najbardziej charakterystycznych dań węgierskich. Pierwszy przepis na tę potrawę można znaleźć w węgierskiej książce kucharskiej napisanej w 1830 roku przez Istvána Czifray, nadwornego kucharza palatyna Węgier – Józefa Antoniego Jana Habsburga.
Ostatnio spędziłam kolejny, cudowny weekend w Budapeszcie razem z moimi przyjaciółkami. Na obiad wybrałyśmy się do Frici Papa, restauracji z klimatem, gdzie zjadłam pyszny paprykarz z kurczaka (paprikás csirkemell). Po powrocie do domu przygotowałam te danie moim najbliższym. Paprykarz z kurczaka z galuszkami przygotowuje się łatwo i szybko.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
1 kg (2 podwójne) piersi z kurczaka
1 duża cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka soli
1 słoik (500 ml) konserwowych, całych pomidorów
1 mały kubek (180 g) śmietany min. 22%
1 porcja kluseczek – galuszek
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Do tego dodać paprykę i sól, zamieszać i lekko przesmażyć (nie wolno przypalić papryki!).
Dodać kurczaka i powoli podsmażać, aż do ścięcia się całego mięsa.
Na patelnię wlać sok z pomidorów i pokrojone drobno pomidory . Całość przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.
Na koniec dodać śmietanę i zagotować.
Paprykarz najlepiej smakuje z galuszkami, ale można je zastąpić drobnym makaronem lub ryżem.
Do tego podać ulubioną surówkę, np. z czarnej rzepy .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/12/paprykarz-kurczaka-galuszkami