Wykonanie
Poziom trudnościPaprykarz z
kurczaka to jedno z najbardziej charakterystycznych dań węgierskich. Pierwszy przepis na tę potrawę można znaleźć w węgierskiej książce kucharskiej napisanej w 1830 roku przez Istvána Czifray, nadwornego kucharza palatyna Węgier – Józefa Antoniego
Jana Habsburga.Ostatnio spędziłam kolejny, cudowny weekend w Budapeszcie razem z moimi przyjaciółkami. Na obiad wybrałyśmy się do Frici Papa, restauracji z klimatem, gdzie zjadłam pyszny paprykarz z
kurczaka (paprikás csirkemell). Po powrocie do domu przygotowałam te danie moim najbliższym. Paprykarz z
kurczaka z galuszkami przygotowuje się łatwo i szybko.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:1 kg (2 podwójne)
piersi z kurczaka1 duża
cebula3 łyżki
oleju rzepakowego1 czubata łyżka
słodkiej papryki w proszku1 płaska łyżeczka
soli1 słoik (500 ml) konserwowych, całych
pomidorów1 mały kubek (180 g)
śmietany min. 22%1 porcja kluseczek – galuszekSposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
oleju.

Do tego dodać
paprykę i
sól, zamieszać i lekko przesmażyć (nie wolno przypalić
papryki!).


Dodać
kurczaka i powoli podsmażać, aż do ścięcia się całego
mięsa.


Na patelnię wlać sok z
pomidorów i pokrojone drobno
pomidory . Całość przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.


Na koniec dodać
śmietanę i zagotować.


Paprykarz najlepiej smakuje z galuszkami, ale można je zastąpić drobnym
makaronem lub
ryżem.

Do tego podać ulubioną surówkę, np. z czarnej
rzepy .

Smacznego!