ßßß
Smażenie na oleju rzepakowym stało się znowu modne. Pamiętajmy, że taki olej ma wyższą temperaturę wrzenia, zawiera kwasy omega 3 i jest polecany przez dietetyków.Składniki:2 pojedyncze piersi kurczaka100-200 g pieczarek2 cebule500 ml słodkiej śmietany (36%)3 garście makarony farfalle (kokardki)100 ml wodyolej rzepakowy (Rapso)garść świeżej bazylii4 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka słodkaWykonanie:Kurczaka kroimy w paski, zaś cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i wodę. Doprawiamy sola pieprzem, słodką papryką i wszystko razem dusimy (ok. 10 min.)Do kurczaka dodajemy śmietanę,makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż makaron będzie ugotowany al dente. Na koniec dodajemy porwaną bazylię. Mieszamy i gotowe.Smacznego
