Wykonanie
Share the post "Bardzo
serowy kalafior z
fasolką szparagową/Cheesy beans Ό cauliflower"Ostatnio odczuwam zwiększoną potrzebę spożywania
serów, najlepiej w formie podgrzanej i ciągnącej się:) W związku z powyższym, praktycznie każda potrawa przygotowywana przeze mnie ostatnim czasie, ma jakiś
serowy dodatek. Dziś proponuję przepis na
kalafior z
fasolką szparagową w pysznym i bardzo
serowym sosie z
mozzarelli. Można oczywiście użyć innego ulubionego
sera, ja jednak lubię jej delikatny smak. Podaję to danie jako dodatek do dania głównego, jednak może być także wegetariańskim daniem głównym. Polecam!Scroll down for English(6 porcji)Składniki:450 g
fasolki szparagowej, z odciętymi końcówkami i pokrojonej na 4 cm kawałki1 główka
kalafiora, podzielona na małe różyczki3/4 szklanki
mleka2 szklanki startej
mozzarelli2 łyżki
mąki2 łyżeczki
oleju rzepakowego1
cebula, drobno posiekana8-10 ząbków
czosnku, przeciśniętych przez praskę2 łyżeczki mielonej
słodkiej paprykisól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W średnim garnku zagotuj
wodę i wsyp sporą szczyptę
soli. Włóż
fasolkę szparagową i
kalafior, następnie gotuj warzywa przez przez 3-5 minut, aż będą al dente (ugotowane a jeszcze chrupiące). Odcedź i odstaw.W średnim rondelku rozgrzej
olej, po czym włóż
czosnek i
cebulkę. Podsmaż do zarumienienia.Następnie wlej
mleko, wsyp
mąkę,
paprykę i gotuj przez minutę, mieszając nieustannie najlepiej trzepaczką, po czym dodaj
ser i ponownie dokładnie wymieszaj.Przykryj rondel i gotuj sos na bardzo małym ogniu przez 2 minuty. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Ser powinien się w tym czasie roztopić i sos już mamy praktycznie gotowy.Włóż do sou warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj, uważając aby się nie rozpadły. Przykryj garnek i odstaw na kilka minut aby smaki się przegryzły.Podawaj warzywa na ciepło, mi najlepiej pasują do
mięs.Smacznego!

English versionCheesy Green Beans & Caulifower(6 servings)Ingredients:450 g green beans, trimmed and cut into 4 cm pieces1 head cauliflower, cut into small floret size pieces3/4 cup milk2 cups
mozzarella cheese, shredded2 tbsp
flour2 tsp canola oil1 onion, finely chopped8-10 cloves garlic, crushed2 tsp
paprikasalt and pepper to tastePreparation:Bring medium pot with water to boil. Add a pinch of salt, green beans and cauliflower and boil for 3-5 minutes or until vegetables are al dente. You want them to be crunchy and not mushy. Drain and set aside.Heat oil in a medium size pot. Add garlic and onion. Sautee until golden brown.Add milk,
flour and
paprika and cook for 1 minute mixing with a
whisk. Add cheese and mix again.Cover and cook on low for 2 minutes. Add salt and pepper to taste. The cheese will melt and the sauce will be ready.Add vegetables and gently mix to combine. Cover, remove from heat and let the ingredients merry together for a couple minutes before serving.
Serve warm.Enjoy!

Share the post "Bardzo
serowy kalafior z
fasolką szparagową/Cheesy beans Ό cauliflower"


