ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje jako dodatek do dania głównego)Składniki:1 duży lub 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na 0,5 cm plasterki1 średniej wielkości cebula, obrana, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterkioliwa z oliwek lub olej rzepakowy2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterkikilka ładnych gałązek tymianku400 ml śmietanki 36 %kilka łyżek startego parmezanuPrzygotowanie:Posól plasterki bakłażana z każdej strony, włóż je do durszlaka i odstaw do zlewu na około 30 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, podsmaż jeszcze przez chwilę po czym przełóż do naczynia do zapiekania.Wlej trochę oliwy do tej samej patelni i włóż plasterki bakłażana. Gdy zaczną się rumienić, odwróć je na drugą stronę (smaż partiami). Po usmażeniu wyłóż je na ręczniki papierowe aby odsączyć jak najwięcej tłuszczu.Ułóż warstwami plastry bakłażana w naczyniu z cebulką, każdą posól, popieprz i ułóż po kilka gałązek tymianku. Zalej śmietanką, posyp parmezanem i piecz w temperaturze 180 oC przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia.Smacznego!
English versionBaked aubergines with thyme and cream(4 servings as side dishIngredients:1 large or 2 medium aubergines, sliced into 0 , 5 cm long sliced1 medium-sized onion, halved and thinly slicedolive oil2 juicy cloves of garlic,, sliced thyme – a few bushy sprigs400 ml double creamcouple spoonfuls of grated ParmesanPreparation:Put the aubergine slices in a colander and sprinkle them with salt, leaving them in the sink for about 30 minutes until they have become a it floppy, then rinse and pat dry.Next cook sliced onion in a little olive oil over a medium heat till it has softened, but stop before it colours. Add garlic as the onion cooks. Lift out the onion and garlic into a shallow baking dish.Put more olive oil into the pan and add aubergine. As each slice starts to colour, turn it over, then when all are golden drain them thoroughly on kitchen towelroll (essential if there is not to be too much oil in the finished dish).Lay the aubergine in the baking dish on top of the onions, scattering salt, black pepper and thyme as you go. Pour the cream over the aubergines, scatter over grated Parmesan and bake at 180 oC for 40-45 minutes until bubbling and lightly browned here and there.Enjoy!
Share the post "Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream"


