ßßß Cookit - przepis na Zupa z brokuła

Zupa z brokuła

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś pisałam, że brokuł bardzo często gości na moim stole, tym razem jako zupa-krem. Niby nic specjalnego, jak zwykle robi się szybko, a smakuje wyśmienicie. Na początku roku, kiedy to ciężko nam się rozpędzić (przynajmniej w moim przypadku tak jest) przyda nam się trochę cennych witamin, zawartych w tym cennym warzywie. A z tym nowym rokiem, to jak zwykle, chyba za dużo zamiarów na siły, za mało światła, za dużo komputera i telewizora, za mało świeżego powietrza. Zdecydowanie za dużo bakterii, które świetnie czują się w tym klimacie i powodują, że z jednego przeziębienia można popaść w następne. Ja już na szczęście mam to prawie za sobą, ale mimo wszystko nie czuję się aż tak naładowana energią jakbym sobie tego życzyła. Myślę, że to normalne, trochę taki niedźwiedzi sen :-)
Jutro zaprezentuję wam mój nowy witaminowy napój, który stosuję od kilku dni, w celu pobudzenia moich (nie tylko szarych) komórek do działania. Oczywiście znów będzie szybko i łatwo :-) Myślę, że Wam się spodoba, a tymczasem wracamy do zupy.
Przepis na zupę brokułową
1 brokuł
2 małe cebule
3 ziemniaki
śmietana do zup i sosów
1 łyżeczka rosołu instant (w moim przypadku wegetariański)
oliwa z oliwek
sól i tabasko do smaku
czosnek
Cebule pokroić w kostkę i usmażyć powoli na oliwie na małej patelni na złoto. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w grube kostki i gotować w dużym garnku. W międzyczasie obciąć wszystkie łodygi brokuła, tak, aby zostały tylko małe różyczki i dodać do ziemniaków. Gotować, aż ziemniaki i brokuł będą miękkie, dodać usmażoną cebulę, rosół, rozgnieciony czosnek, przyprawy i zblenderować. Na koniec dodać śmietanę, można jeszcze raz zagotować, jeżeli mamy śmietanę, która nam się nie zważy. Podawać z chlebem z tostera.
Zaręczam, że przepis ten jest niezwykle szybki, da się go oczywiście zastosować do innych warzyw, zupy tego rodzaju są idealne do zamrażania (w porcjach). Najczęsciej gotuję podwójną ilość, aby później, w stresowej sytuacji, sięgnąć do zamrażarki po gotowy obiad :-)
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/01/zupa-z-brokua.html