Wykonanie
12 lutego 2015(Na ponad 100 cienkich
faworków)Składniki:3 szklanki
mąki pszennej+ do posypania stolnicy5
żółtek1/2 szklanki
cukru200ml
śmietany 18% (ok.6 łyżek)60ml.
wódki 40%3-4 kostki
smalcu do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch.Dodać
mąkę ,
śmietanę oraz
wódkę.Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , obić je z każdej strony tłuczkiem. ( dzięki temu powstaną bąbelki)Odstawić na 30 min by odpoczęło.Po tym czasie stolnicę oprószyć
mąką , wałkować cienkie plaski.Każdy ciąć w paski , w którym robić nożykiem dziurkę.Przeciągnąć jeden z końców
faworka przez środek.W garnku rozgrzać
smalec , smażyć
faworki porcjami na rumiano z obu stron , uważając by się nie przypaliły.Wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Zimne oprószyć
cukrem pudrem.SmacznegoPost navigation← Delikatna ,zdrowa , pełna smaków zupa-krem.
Makaron w tej postaci uwielbia moja 2 letnia córka. Kremowy sos z ciągnącym się
serem i kawałkami
pomidora. Szybkie , proste i bardzo smaczne danie. Przed podaniem
makaron możemy posypać świeżą
natką pietruszki lub
bazyllią →