Wykonanie
250 g
mąki pszennej250 g
mąki krupczatki5
żółtek5 kopiastych łyżek
śmietany 18%łyżka
spirytusu lub
wódkipół łyżeczki
soli2 łyżki
cukru pudrucukier puderolej lub
smalec do smażenia
Faworki - "Chrust" - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy (bardzo cienko). Kroimy pasy o wielkości ok. 12 cm x 3 cm i każdy z nich przecinamy wzdłuż środka. Następnie dwukrotnie przewlekamy przez otwór.
Faworki smażymy w rozgrzanym
oleju lub
smalcu z obu stron do zrumienienia.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.Ostudzony chrust oprószamy
cukrem pudrem.