ßßß
            
        
250 g mąki pszennej250 g mąki krupczatki5 żółtek5 kopiastych łyżek śmietany 18%łyżka spirytusu lub wódkipół łyżeczki soli2 łyżki cukru pudrucukier puderolej lub smalec do smażeniaFaworki - "Chrust" - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy (bardzo cienko). Kroimy pasy o wielkości ok. 12 cm x 3 cm i każdy z nich przecinamy wzdłuż środka. Następnie dwukrotnie przewlekamy przez otwór.Faworki smażymy w rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do zrumienienia.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.Ostudzony chrust oprószamy cukrem pudrem.




