Wykonanie
Faworki do tej
pory przygotowywałam z przepisu:
Faworki bez
jajek, jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z
jajkami. W tych z
jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na
faworki (im cieniej tym lepiej).Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania, aby
faworki były chrupiące, należy pamiętać również o smażeniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Położenie na słabo rozgrzany tłuszcz sprawi, że
faworki będą takie skaliste i przesiąknięte bardziej tłuszczem.Są różne sposoby na to, by
faworki były dobrze napowietrzone. Można przepuścić już wyrobione i schłodzone ciasto przez maszynkę lub ubijać, ugniatać je wałkiem. Ja użyłam tego drugiego sposobu i uzyskałam efekt napowietrzenia taki jak trzeba.
Składniki:450 - 500 g
mąki pszennej5
żółtek1 łyżka
cukru pudru200 ml
śmietany 18%2 łyżki
spirytusu lub
wódki1 łyżka ekstraktu z prawdziwej
waniliiolej lub
smalec do smażeniaPrzygotowanie:
Żółtka rozetrzeć z
cukrem na jednolitą masę, dodać
śmietanę, ekstrakt i
alkohol.Do przesianej
mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej
mąki od razu nie wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem.Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec
faworka, z góry lub od dołu.Na rozgrzany tłuszcz układać
faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się.Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu.Wystudzone
faworki posypać
cukrem pudrem.
Zobacz również: