Wykonanie
Tradycyjne
faworki w formie efektownych róż. Jedyne, co je różni od klasycznego chrustu to ich
serca składające się z wisienek koktajlowych. Pięknie prezentują się na paterach i z pewnością urzekną wszystkich domowników oraz gości.250 g
mąki pszennej250 g
mąki krupczatki5
żółtek5 kopiastych łyżek
śmietany 18%łyżka
spirytusu lub
wódkipół łyżeczki
soli2 łyżki
cukru pudrusłoiczek wisienek koktajlowych (można również użyć
wiśni z dowolnych
przetworów lub dowolnej
konfitury)
cukier puderolej lub
smalec do smażeniaWszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy (bardzo cienko).Z ciasta wykrawamy 3 wielkości kółek. Następnie każde z nich przecinamy wzdłuż
krajów, tak aby powstały "
płatki". Na blacie oprószonym
mąką kolejno kładziemy: największy, średni, najmniejszy i mocno dociskamy, aby skleić róże. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.
Faworkowe róże smażymy w rozgrzanym oleju/smalcu
płatkami do dołu. Gdy się zrumienią odwracamy i chwilę smażymy z drugiej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.Na środku każdego z "kwiatów" umieszczamy wisienkę koktajlową. Całość oprószamy
cukrem pudrem.