Wykonanie
            Składniki500g 
mąki pszennej5 
żółtek1 szklanka gęstej kwaśnej 
śmietany 18%2 łyżki 
spirytususzczypta 
solicukier puder do oprószenia
olej do smażeniaSposób przygotowaniaKrok 1
Mąkę przesiać, a następnie połączyć z 
żółtkami, 
śmietaną, 
spirytusem i szczyptą 
soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej, żeby odpoczęło.Krok 2Po tym czasie ciasto wybić dobrze wałkiem przez 10-15 min. (najlepiej zatrudnić do tego silnego mężczyznę ;)). Ciasto wałkować, składać i wybijać. Po tym etapie ponownie zawinąć je w folię i odłożyć tym razem do lodówki na pół godziny.Krok 3Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy radełkiem (niestety ja nie posiadam, więc robię to nożem) długie prostokąty, po środku nacinamy je wzdłuż i przewracamy przez otwór. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać 
cukrem pudrem.