Wykonanie
Składniki500g
mąki pszennej5
żółtek1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
spirytususzczypta
solicukier puder do oprószenia
olej do smażeniaSposób przygotowaniaKrok 1
Mąkę przesiać, a następnie połączyć z
żółtkami,
śmietaną,
spirytusem i szczyptą
soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej, żeby odpoczęło.Krok 2Po tym czasie ciasto wybić dobrze wałkiem przez 10-15 min. (najlepiej zatrudnić do tego silnego mężczyznę ;)). Ciasto wałkować, składać i wybijać. Po tym etapie ponownie zawinąć je w folię i odłożyć tym razem do lodówki na pół godziny.Krok 3Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy radełkiem (niestety ja nie posiadam, więc robię to nożem) długie prostokąty, po środku nacinamy je wzdłuż i przewracamy przez otwór. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać
cukrem pudrem.