ßßß Cookit - przepis na Faworki 2

Faworki 2

nazwa

Wykonanie

Składniki
500g mąki pszennej
5 żółtek
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę przesiać, a następnie połączyć z żółtkami, śmietaną, spirytusem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej, żeby odpoczęło.
Krok 2
Po tym czasie ciasto wybić dobrze wałkiem przez 10-15 min. (najlepiej zatrudnić do tego silnego mężczyznę ;)). Ciasto wałkować, składać i wybijać. Po tym etapie ponownie zawinąć je w folię i odłożyć tym razem do lodówki na pół godziny.
Krok 3
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy radełkiem (niestety ja nie posiadam, więc robię to nożem) długie prostokąty, po środku nacinamy je wzdłuż i przewracamy przez otwór. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/01/15682/faworki-2