ßßß
500g mąki pszennej5 żółtek2 łyżki spirytususzklanka śmietany 18%szczypta soliulubiona, twarda marmoladaolej do smażeniacukier puder do posypaniaMąkę przesiej na stolnicę. Robimy z niej ,,wulkan". W niego wbij żółtka, dodaj spirytus, sól i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, dodaj więcej mąki.Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na dość cienko. Za pomocą kieliszka, literatki i szklanki wycinaj kółka.Każde kółko nacinaj nożem, nie docinając do środka. Kółka składaj, układając jedno na drugim, zaczynając oczywiście od największego do najmniejszego. Dociśnij dobrze, tak aby kółka ładnie się skleiły.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Układaj róże na rozgrzanym oleju. Smaż ok. 1-2 minut z każdej strony. Po usmażeniu wyjmij różne na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Po wystygnięciu posyp je cukrem pudrem.Smacznego :)
