Wykonanie
Nie może być karnawału bez
faworków, pączków i oponek. Dlatego tradycyjnie zabrałyśmy się z mamą za
faworki dla naszych domowników. Przez lata wypróbowałyśmy wiele przepisów, ale ten jeden polecam z całego
serca. Można go łatwo znaleźć na innych blogach.
Składniki450 g
mąki pszennej5
żółtekszczypta
soli1 łyżka
spirytusu3/4 szklanki
śmietany 18%Olej do smażenia
Cukier puder do oprószenia
Mąkę,
żółtka, szczyptę
soli,
spirytus i
śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta (wykorzystałam maszynę do wyrobienia ciasta). Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem lub nożem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Nie muszą być równe ;p Trochę urozmaicenia nie zaszkodzi.Smażyć w gorącym tłuszczu, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.Oprószyć
cukrem pudrem.
SMACZNEGO!