ßßß
Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, zrobiłam z mniejszej porcji.Potrzebujemy:200 g mąki pszennej2 żółtka1 łyżka spirytusu lub rumu1/2 szklanki gęstej śmietany 18%szczypta soliolej do smażenia
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy żółtka, alkohol, śmietanę i sól. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być porządnie wyrobione, gładkie. Po wyrobieniu wstawiamy je na 30 - 60 minut do lodówki.
Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy prostokąty wielkości około 12 cm x 3 cm. Na środku robimy przecięcie i przekładamy je przez środek (jak na zdjęciu).
Smażymy w rozgrzanym oleju. Można włożyć obranego ziemniaka - jak zacznie skwierczeć to znaczy, że olej jest prawidłowo rozgrzany. Smażymy faworki aż będą miały złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do ostudzenia.Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)