ßßß
            
        
SKŁADNIKI: (wyszły 3 duże talerze faworków)- 1 szklanka mąki krupczatki- 1 szklanka mąki tortowej- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej- 7 żółtek (dałam 9 żółtek)- 250 g śmietany 18%- 2 łyżki rumu (lub 1 łyżka spirytusu)- 1 szczypta soli- 2 łyżki cukru waniliowego- 1 litr oleju do smażenia (można użyć smalcu)- cukier puderPRZYGOTOWANIE:Na blat lub stolnicę wysypujemy mąki. Robimy w nich kominek, do którego dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, a gdy będzie gładkie trzeba je dosłownie zbić. Ja robię to wałkiem, ale też rzucam ciastem o blat. W ten sposób ciasto się napowietrzy i faworki będą delikatniejsze. Teraz ciasto wałkujemy na bardzo cienko (by faworki były chrupiące). Z ciasta wykrawamy wąskie pasy (prostokąty ok. 2x8cm), w których robimy nacięcia. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec faworka tworząc coś na wzór warkoczyka. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Faworki smażymy z obu stron na złoto. Odcedzamy je na ręcznik papierowy a gdy wystygną obficie posypujemy cukrem pudrem.
