ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
160g mąki pszennej tortowej ( 1szklanka),
200g mąki krupczatki (1szklanka),
4 żółtka,
215g śmietany 18% (3/4 szklanki),
1 łyżeczka octu,
szczypta soli,
olej lub smalec do smażenia,
cukier puder.
Przygotowanie:
Mąki przesiać przez sito i odgarnoć na boki, tak by w środek włożyć żółtka i śmietanę. Po dodaniu żółtek i śmietany dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu. Wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest już zagniecione kilkanaście razy uderzać w nie wałkiem. Ciasto podzielić na pół i cieniutko rozwałkować. Gdyby się przyklejało do blatu można podsypać delikatnie mąką, ale nie dawać jej za dużo. Gdy ciasto jest rozwałkowane powycinać w nim paski. Długie paski przeciąć na dwie lub więcej części w razie potrzeby i środek każdego paska w środku przeciąć i przeciągnąć przez środek. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i smażyć faworki do lekkiego zarumienienia. Wyciągnąć na chwilę na ręczniki papierowe, przełożyć do miski i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2016/01/faworki.html