Wykonanie
Składniki:160g
mąki pszennej tortowej ( 1szklanka),200g
mąki krupczatki (1szklanka),4
żółtka,215g
śmietany 18% (3/4 szklanki),1 łyżeczka
octu,szczypta
soli,
olej lub
smalec do smażenia,
cukier puder.Przygotowanie:
Mąki przesiać przez sito i odgarnoć na boki, tak by w środek włożyć
żółtka i
śmietanę. Po dodaniu
żółtek i
śmietany dodać szczyptę
soli i łyżeczkę
octu. Wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest już zagniecione kilkanaście
razy uderzać w nie wałkiem. Ciasto podzielić na pół i cieniutko rozwałkować. Gdyby się przyklejało do blatu można podsypać delikatnie
mąką, ale nie dawać jej za dużo. Gdy ciasto jest rozwałkowane powycinać w nim paski. Długie paski przeciąć na dwie lub więcej części w razie potrzeby i środek każdego paska w środku przeciąć i przeciągnąć przez środek. Na patelni rozgrzać
olej lub
smalec i smażyć
faworki do lekkiego zarumienienia. Wyciągnąć na chwilę na ręczniki papierowe, przełożyć do miski i jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!!!