Wykonanie
Już jutro Tłusty Czwartek, więc czas najwyższy na
faworki - tym razem wersja z
rumem :)SKŁADNIKI:2 1/2 szklanki
mąki5
żółtek150 ml
śmietany 18%2 łyżki
rumuszczypta
soliszklanka
olejukostka
smalcucukier puderZ podanych składników wyrobić ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto wyrabiać na stolnicy posypanej
mąką, przy użyciu wałka, wielokrotnie składając przez ok. 30 min. Ciasto ponownie schłodzić (przez ok. 30 min). Na głębokiej patelni rozpuścić
smalec w
oleju. Ciasto rozwałkować cienko, pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt naciąć na środku, ciasto przełożyć formując
faworki. Smażyć na jasno złoty kolor.
Ciastka osączać z tłuszczu na bibułce. Posypać
cukrem.