Wykonanie
Dwie wersje chrustu- tradycyjna na
mące pszennej i nieco zdrowsza i mniej kaloryczna- na
mące pełnoziarnistej orkiszowej. A w dodatku tylko na 1
żółtku. Od zawsze moje ulubione... lepszych nie
jadłam. Po prostu mistrzostwo mojej mamy!
Składniki:· ok. 2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej/ lub w wersji tradycyjnej
mąki pszennej- + do podsypywania w trakcie wałkowania· 1 duże
żółtko· 2 łyżki
octu· szczypta
soli· ok. 300- 350 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18% - tyle by uzyskaćgładkiego i elastyczne ciasto·
olej do smażenia·
cukier puder do obsypania
Na stolnicę wysypujemy
mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego
żółtko, dodajemy
ocet, szczyptę
soli i kwaśną
śmietanę-
śmietaną regulujemy gęstość ciasta, na początku dajmy jej nieco mniej, a w razie potrzeby w trakcie wyrabiania możemy dodać więcej. Wszystkie składniki początkowo zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Wykrawamy nieduże prostokąty/ romby. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym
oleju- uwaga!
faworki smażą się błyskawicznie. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!