Wykonanie
Faworki..hmm wiele osób piecze je tylko i wyłącznie na karnawał czy tłusty czwartek lecz ja chętnie piekę je przez cały rok.. :) Dlaczego? Łatwe w przygotowaniu i pochłaniane przez wszystkich domowników.Składniki ( około 2 duże talerze) :- 2 szklanki
mąki- 4
żółtka- 1/2 szklanki
śmietany 18%- 2-3 kieliszki
wódkidodatkowo:- 3-4 kostki
smalcu-
cukier puderCiasto zagniatamy, uderzamy w kulką o np.blat aby lepiej się piekły, wałkujemy na bardzo (!) cieniutko i wycinamy prostokąty w środku robimy lekkie nacięcie i przekładamy przez oczko jeden bok prostokąta i rzucamy na rozgrzany
smalec. Uważnie pilnujemy aby nie spaliły się, szybko się rumienią :) Czekamy aż ostygną i posypujemy
cukrem pudrem :)SMACZNEGO !