Wykonanie

Składniki
cebula, 2 małe
czosnek, 4 ząbki
marchewka, 2 sztuki
pietruszka, 1 mała
seler, 1/2 sztuki
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500 g
wino białe półwytrawne, 250 ml
przecier pomidorowy, 20m ml
pomidory, 6 dużych
sól,
pieprz,
bazylia i
oregano suszonebazylia świeża, 1/2 doniczkispaghetti, 250 g
oliwa z oliwekSposób przygotowania
Cebulę i
czosnek drobno pokroić. Przesmażyć na
oliwie. Dodać starte warzywa:
marchewkę,
pietruszkę i
seler. Dusić około 5-10 minut. Przełożyć na talerz.
Mięso wrzucić na patelnię. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić
solą i
pieprzem. Smażyć, aż
mięso zbrązowieje. Przełożyć do dużego garnka razem z warzywami.Wlać
wino i przecier. Gotować bez pokrywki około 5 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drono pokroić. Dodać do garnka z
mięsem i warzywami. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 60-80 minut.W międzyczasie ugotować
makaron.
Bazylię posiekać i dodać do sosu.
Makaron (nie odcedzać) również przełożyć do sosu. Wymieszać. Podawać z tartym
parmezanem.