ßßß Cookit - przepis na Spaghetti po bolońsku - Buszująca w kuchni

Spaghetti po bolońsku - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
cebula, 2 małe
czosnek, 4 ząbki
marchewka, 2 sztuki
pietruszka, 1 mała
seler, 1/2 sztuki
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500 g
wino białe półwytrawne, 250 ml
przecier pomidorowy, 20m ml
pomidory, 6 dużych
sól, pieprz, bazylia i oregano suszone
bazylia świeża, 1/2 doniczki
spaghetti, 250 g
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Przesmażyć na oliwie. Dodać starte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić około 5-10 minut. Przełożyć na talerz.
Mięso wrzucić na patelnię. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso zbrązowieje. Przełożyć do dużego garnka razem z warzywami.
Wlać wino i przecier. Gotować bez pokrywki około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drono pokroić. Dodać do garnka z mięsem i warzywami. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 60-80 minut.
W międzyczasie ugotować makaron. Bazylię posiekać i dodać do sosu. Makaron (nie odcedzać) również przełożyć do sosu. Wymieszać. Podawać z tartym parmezanem.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/spaghetti-z-sosem-bolonskim