Wykonanie
Pyszne placuszki na
mące owsianej. Nie zawierają
cukru, ale oczywiście można go dodać jeśli wolicie słodkie śniadania. Tym bardziej, że
śliwki są dość kwaśne. Koniecznie trzeba je piec pod przykryciem, żeby puściły
soki. Jeśli chcecie, żeby jedynie się podgrzały i zachowały swój kształt należy je piec 15-20 minut. Natomiast jeśli mają wyglądać tak jak u mnie czyli
mieć konsystencję
dżemu trzeba to robić około 30 minut.SkładnikiPlacki:
jajka, 2 sztuki
sól, 1 szczypta
serek Bieluch, 150 g
oliwa, 1 łyżka +
oliwa do smażenia
mleko, 150 ml
mąka owsiana, 100 g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczkaDodatki:
śliwki, 10 sztuk
brązowy cukier, 2 łyżkiSposób przygotowania
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka wymieszać z
serkiem,
oliwą mlekiem,
mąką i proszkiem.
Białka bardzo delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.Patelnię rozgrzać. Zmniejszyć ogień. Posmarować odrobiną
oliwy. Ciasto nałożyć na patelnię – na każdy placek po 2 łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.W międzyczasie umyć i wydrylować
śliwki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Posypać
cukrem. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Owoce piec 15-30 minut.Placki przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pieczone
śliwki.