ßßß
Pyszne placuszki na mące owsianej. Nie zawierają cukru, ale oczywiście można go dodać jeśli wolicie słodkie śniadania. Tym bardziej, że śliwki są dość kwaśne. Koniecznie trzeba je piec pod przykryciem, żeby puściły soki. Jeśli chcecie, żeby jedynie się podgrzały i zachowały swój kształt należy je piec 15-20 minut. Natomiast jeśli mają wyglądać tak jak u mnie czyli mieć konsystencję dżemu trzeba to robić około 30 minut.SkładnikiPlacki:jajka, 2 sztukisól, 1 szczyptaserek Bieluch, 150 goliwa, 1 łyżka + oliwa do smażeniamleko, 150 mlmąka owsiana, 100 gproszek do pieczenia, 1 łyżeczkaDodatki:śliwki, 10 sztukbrązowy cukier, 2 łyżkiSposób przygotowaniaBiałka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka wymieszać z serkiem, oliwą mlekiem, mąką i proszkiem.Białka bardzo delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.Patelnię rozgrzać. Zmniejszyć ogień. Posmarować odrobiną oliwy. Ciasto nałożyć na patelnię – na każdy placek po 2 łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.W międzyczasie umyć i wydrylować śliwki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Posypać cukrem. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Owoce piec 15-30 minut.Placki przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pieczone śliwki.