ßßß Cookit - przepis na Serduszka

Serduszka

nazwa

Wykonanie

Serduszka
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 28 lutego 2013 r.
Serduszka - to inaczej wafle, są wyrobem cukierniczym.
Można je podać z bitą śmietaną i owocami, konfiturą lub lodami.
Ciasto powstaje poprzez wymieszanie mąki, soli, cukru, żółtek i mleka, a następnie ubitych białek.
Receptura jest mało skomplikowana.
Do ciasta dodaję cukier i sól według uznania.
Ważne, aby pamiętać, że z cukrem nie można przesadzić, bo ciasto może się przypalić.
Istotna jest również moc wafelnicy, jeśli będzie za słaba, wafle bedą niewystarczająco wypieczone :-)
Serduszka
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego .
Słodkie serduszka!
Ten wyrób cukierniczy jest świetnym rozwiązaniem na coś słodkiego do poobiedniej kawy.
Szybko się go przygotowuje i zawsze się sprawdza.
Szczególnie polecam z konfiturą wiśniową, poprawia humor i przenosi w krainę pyszności :-)
Oceny: 4 , 5
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 15 min
Liczba kilokalorii w jednym listku: 180
Składniki:
mąka : 2 szklanki
mleko : 2 szklanki
jaja wiejskie : 2 sztuki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 6 łyżek
cukier : do smaku
sól : szczypta
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Żółtka oddzielam od jaj.
Miksuję żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, cukier,sól i cukier waniliowy na jednolita masę.
Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z ciastem.
Piekę w rozgrzanej wafelnicy do osiągnięcia złotego koloru ( ok. 2-3 minuty ).
Odsączam tłuszcz na ręczniku papierowym.
Podaję z cukrem pudrem:
lub z konfiturą wiśniową mojej mamy roboty, którą uwielbiam :-)
Tak wygląda efekt moich zmagań:
Ściskam.........
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/02/serduszka.html