Wykonanie
Serduszka
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 28 lutego 2013 r.Serduszka - to inaczej
wafle, są wyrobem cukierniczym.Można je podać z
bitą śmietaną i
owocami,
konfiturą lub
lodami.Ciasto powstaje poprzez wymieszanie
mąki,
soli,
cukru,
żółtek i
mleka, a następnie ubitych
białek.Receptura jest mało skomplikowana.Do ciasta dodaję
cukier i
sól według uznania.Ważne, aby pamiętać, że z
cukrem nie można przesadzić, bo ciasto może się przypalić.Istotna jest również moc
wafelnicy, jeśli będzie za słaba,
wafle bedą niewystarczająco wypieczone :-)SerduszkaAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego .Słodkie serduszka!Ten wyrób cukierniczy jest świetnym rozwiązaniem na coś słodkiego do poobiedniej
kawy.Szybko się go przygotowuje i zawsze się sprawdza.Szczególnie polecam z
konfiturą wiśniową, poprawia humor i przenosi w krainę pyszności :-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 1 godz.Łączny czas: 1 godz. i 15 minLiczba kilokalorii w jednym listku: 180Składniki:
mąka : 2 szklanki
mleko : 2 szklanki
jaja wiejskie : 2 sztuki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 6 łyżek
cukier : do smaku
sól : szczypta
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)
proszek do pieczenia : 1 łyżeczkaPrzygotowanie:
Żółtka oddzielam od jaj.Miksuję
żółtka,
mleko,
mąkę,
proszek do pieczenia,
oliwę,
cukier,
sól i
cukier waniliowy na jednolita masę.
Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z
ciastem.Piekę w rozgrzanej
wafelnicy do osiągnięcia złotego koloru ( ok. 2-3 minuty ).Odsączam tłuszcz na ręczniku papierowym.Podaję z
cukrem pudrem:
lub z
konfiturą wiśniową mojej mamy roboty, którą uwielbiam :-)Tak wygląda efekt moich zmagań:
Ściskam.........