ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 28 lutego 2013 r.Serduszka - to inaczej wafle, są wyrobem cukierniczym.Można je podać z bitą śmietaną i owocami, konfiturą lub lodami.Ciasto powstaje poprzez wymieszanie mąki, soli, cukru, żółtek i mleka, a następnie ubitych białek.Receptura jest mało skomplikowana.Do ciasta dodaję cukier i sól według uznania.Ważne, aby pamiętać, że z cukrem nie można przesadzić, bo ciasto może się przypalić.Istotna jest również moc wafelnicy, jeśli będzie za słaba, wafle bedą niewystarczająco wypieczone :-)SerduszkaAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego .Słodkie serduszka!Ten wyrób cukierniczy jest świetnym rozwiązaniem na coś słodkiego do poobiedniej kawy.Szybko się go przygotowuje i zawsze się sprawdza.Szczególnie polecam z konfiturą wiśniową, poprawia humor i przenosi w krainę pyszności :-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 1 godz.Łączny czas: 1 godz. i 15 minLiczba kilokalorii w jednym listku: 180Składniki:mąka : 2 szklankimleko : 2 szklankijaja wiejskie : 2 sztukioliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 6 łyżekcukier : do smakusól : szczyptacukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)proszek do pieczenia : 1 łyżeczkaPrzygotowanie:Żółtka oddzielam od jaj.Miksuję żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, cukier,sól i cukier waniliowy na jednolita masę.Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z ciastem.Piekę w rozgrzanej wafelnicy do osiągnięcia złotego koloru ( ok. 2-3 minuty ).Odsączam tłuszcz na ręczniku papierowym.Podaję z cukrem pudrem:
lub z konfiturą wiśniową mojej mamy roboty, którą uwielbiam :-)Tak wygląda efekt moich zmagań:
Ściskam.........