ßßß
Bardzo popularne, amerykańskie ciasto. Najczęściej można je spotkać z ananasami lub żurawiną, a u mnie trochę inaczej, bo z porzeczkami. Jest to bardzo proste ciasto ucierane, które jak do tej pory za każdym razem mi się udało (a jeśli chodzi o takie ciasta, to różnie bywa :P). Jednocześnie jest to wypiek, którym chcę rozpocząć pierwszą organizowaną przez nas akcję „Lato z ciastami ucieranymi”. Zapraszam do pieczenia i brania udziału w akcji.Przepis pochodzi z tej strony.Składniki na warstwę owocową:5 łyżek (70 g) masła/margaryny140 g brązowego cukruczerwona porzeczka (dałam tyle, żeby pokryć dno foremki)Składniki na ciasto:195 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli113 g miękkiego masła/margaryny200 g cukru (białego)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 duże jajka, białko oddzielnie od żółtka120 ml mlekaUmieścić masło i cukier w garnuszku, podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, do momentu aż masło się roztopi, a cukier rozpuści. Podgrzewać dalej, aż cukier się skarmelizuje. Następnie przelać masę do foremki wyłożonej folią aluminiową i rozsypać porzeczki.Mąkę, proszek oraz sól wymieszać w oddzielnej misce. Masło i cukier ubić na lekką, puszystą masę. Dalej ubijając dodać ekstrakt, a następnie po jednym żółtku. Dodać mleko, a następnie suche składniki. Dobrze wymieszać.Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Niewielką część dodać do ciasta i wymieszać. Następnie dodać resztę i również wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 21 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 30-40 minut.
Przepis bierze udział w akcji:Ewka