ßßß
Nie mogę się doczekać sezonu na owoce i warzywa. Jeszcze chwilę trzeba będzie zaczekać na te polskie. Póki co musimy się zadowolić tym co jest. Tak więc proponuję krem z pieczonych warzyw. Takich, które najczęściej są w domu. Nie muszą być pierwszej świeżości :)Składnikiziemniaki, 400 gmarchewki, 2 średniepietruszka, 1 dużaczosnek, 2 ząbkiszalotka, 3 małesól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra wędzonazioła prowansalskie, 2 łyżeczkioliwa z oliwekwoda/bulion, ok. 800 mlSposób przygotowaniaWarzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Na oliwie zarumienić drobno posiekany czosnek i szalotkę. Dodać pieczone warzywa. Wlać około 200 ml wody. Miksować, aż uzyska jednolitą konsystencję. Wlać pozostałą wodę i jeszcze chwilę miksować. Przyprawić gałką i papryką. Gotować, aż zacznie bulgotać. Podawać z kleksem śmietany jogurtu lub grzankami.buying adderall