Wykonanie

Nie
mogę się doczekać sezonu na
owoce i warzywa. Jeszcze chwilę trzeba będzie zaczekać na te polskie.
Póki co musimy się zadowolić tym co jest. Tak więc proponuję krem z pieczonych warzyw. Takich, które najczęściej są w domu. Nie muszą być pierwszej świeżości :)Składniki
ziemniaki, 400 g
marchewki, 2 średnie
pietruszka, 1 duża
czosnek, 2 ząbki
szalotka, 3 małe
sól morska, świeżo mielony
kolorowy pieprz,
gałka muszkatołowa,
papryka ostra wędzona
zioła prowansalskie, 2 łyżeczki
oliwa z oliwekwoda/bulion, ok. 800 mlSposób przygotowaniaWarzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić
oliwą. Przyprawić
solą,
pieprzem i
ziołami. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Na
oliwie zarumienić drobno posiekany
czosnek i
szalotkę. Dodać pieczone warzywa. Wlać około 200 ml
wody. Miksować, aż uzyska jednolitą konsystencję. Wlać pozostałą
wodę i jeszcze chwilę miksować. Przyprawić gałką i
papryką. Gotować, aż zacznie bulgotać. Podawać z kleksem
śmietany jogurtu lub grzankami.buying adderall