Wykonanie

Pyszne pulpeciki z
dziczyzny w zaledwnie 30 minut ( większość to czas gotowania ).Bardzo proste w przygotowaniu i pełne smaku. Idealnie pasują do
kaszy czy
ziemniaków.Mój niespełna dwu letni zjadał je na obiad i nie zostawił ani kawełeczka :)Delicious venison meatballs in just 30 minutes (
most of this
time is cooking ).
Very simple to prepare and full of taste. Perfect with groats or mashed potatoes.My almost two year old son ate them for his lunch and I think he loves them :)

Składniki :* 500 g mielonej
dziczyzny,* 1 sredniej wielkości
cebula, starta na tarce lub drobno posiekana,* 1
kostka rosołowa wołowa lub warzywna ( ja uzyłam domowej ),* 1 łyżka
oliwy,* 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,*
sól,
pieprz,Ingredients :* 500 g ground venison,* 1 medium size onion. grated or well chopped,* 1 vegetable or beef stock cube ( I've used
home made one ),* 1 tbsp oil,* 2 tbsp chopped parsley,* salt and pepper,

Przygotowanie :
Mięso zmieszaj ze szczyptą
soli i
pieprzu a także
cebulą.Uformuj kulki wielkości
orzecha włoskiego.Na patelni rogrzej łyżkę
oliwy, podsmaż pulpety na brązowy kolor, przełóż do garnka.Na patelnie wlej trochę
wody a następnie dodaj ją do pulpetów - w ten sposób otrzymasz więcej smaku.Dolej
wody tak aby zakryła pulpety.Duś pod przykryciem około 20 minut, dodaj
natkę pietruszki i przypraw do smaku
solą i
pieprzem.Jeśli lubisz gęste sosy możesz dodać łyżkę
mąki rozpuszczoną w wodzie.Podawaj z czym lubisz -
kaszą,
ryżem,
makaronem - u mnie z
ziemniakami i
buraczkami :)Preparation :Mix venison meat with pinch of salt and pepper and onion.Form walnut size balls.Heat the oil on frying pan, fry meatballs until brown, transfer in to pot.Add a little bit water to frying pan and
pour it into pan - that will help to get
more taste.Add water to cover meatballs.Cover with the lid and cook slowly for about 20 minutes, add parsley and season to taste with salt and pepper.If you like a thick sauce you can add a tbsp of
flour mixed with water.
Serve as you like - with groats, rice, pasta - on my
plate with mashed potatoes and grated beetroots.