Wykonanie
Zrazy-tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i
myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiejW swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z
języka polskiego i oznacza plaster
mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków
mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z
mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i
cebulka. A tak skrótowoto mogą być
mięsne ,z
kasz,
ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść

Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji KRÓLESTWO ZRAZÓW która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.plSkladniki 4 porcje3
filety z kurczaka1 duża
cebulagarść
grzybów suszonychsól,
pieprz do smaku
oliwa do smażeniaWykonanie
Mięso myję i osuszam ,
grzyby płuczę kilka
razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje na dwie części , tak aby było 4 kotlety. Następnie opruszam je
solą i
pieprzem rozbijam na ciękkie plastry . Usmażony filet miksuję na masę z dodatkiem
soli i
pieprzu do smaku .
Cebulę i gotowane
grzyby kroję w kostkę , podsmażam je . Lekko doprawiam.Płaty filetów smaruje zmiksowaną masą
pasztetową na to rozkladam farsz z
grzybów i
cebuli ,mocno koluję , Na wszelki wypadek spinam każdy wykałaczką . Smarze je na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony i przekladam je do rondelka ,podlewam odrobiną
wody i duszę na małym ogniu często przekręcając . Pod koniec dyszenia dodaje szklankę
wody lub
bulionu zagotowuje zagęszczam
mąką i 1/2 szklanki
jogurtu greckiego , doprawiam .