ßßß
Składniki:1 pęczek czosnku niedźwiedziego (około 25 liści)35 g pestek dyni30 g orzechów włoskich obranych ze skorupek15 g wyłuskanego słonecznika3 łyżki stołowe parmezanu80-100 ml oliwy1 ząbek czosnku*sól, pieprz* Ząbek czosnku dodałam, by zaostrzyć smak. Jeśli wolicie łagodniejsze pesto, można pominąć ten składnik.Przygotowanie:Czosnek niedźwiedzi płuczemy pod zimną wodą. Liście odrywamy od łodyżek i osuszamy na ściereczce. Orzechy, pestki dyni oraz słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Przekładamy je do malaksera lub kielicha blendera. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi, ząbek czosnku oraz tarty parmezan. Miksujemy na gładkie pesto, stopniowo dolewając oliwę. Jeżeli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodajemy więcej oliwy. Na koniec doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce, bądź zamrażamy w foremkach do lodu.Pesto z czosnku niedźwiedziego podajemy do makaronów, ziemniaków, pieczywa, kasz, czy mięs.Smacznego!