ßßß
Składniki :* 3 szklanki mąki,* 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia,* 3 szklanki mleka,* 3 duże jajka,* sól,* oliwa z oliwek,* 150 g gorzkiej czekolady ( minimum 70 % kakaa ), plus trochę do dekoracji, połamanej,* 50 g masła, pokrojonego w kostkę,* 180 g orzechów laskowych i brazylijskich, uprażonych,* 600 ml śmietany 36% ,* 1 łyżka ekstraktu waniliowego,* 1.5 łyżki drobnego brązowego cukru,
Przygotowanie :Naleśniki.W misce na gładką masę zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i szczyptę soli.Na małej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek, przetrzyj patelnie ręcznikiem papierowym.Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje wylewaj porcję masy i rozprowadzaj równo po całości. Smaż około 3 minut z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złote.Odłóż na bok.Powtarzaj aż zużyjesz całe ciasto.Masa czekoladowa.Pokruszoną czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z masłem i szczyptą soli.W między czasie pokrusz uprażone orzechy. Możesz do tego użyć blendera lub tłuczka do mięsa i czystej ściereczki.Rozpuszczoną już czekoladę dobrze zmieszaj z 200 ml śmietany i garścią pokruszonych orzechów.Masa śmietanowa.Pozostałą śmietanę ( 400 ml ) ubij na sztywno razem z ekstraktem waniliowym i cukrem. Odłóż cześć śmietany na posmarowanie boków i góry tortu.Przygotowanie tortu.Na talerz lub patere nałóż trochę śmietany i rozsmaruj, na to ułóż naleśnika i lekko dociśnij.Następnie naleśnika posmaruj porcją czekolady i przykryj kolejnym naleśnikiem.Układaj na przemiennie ( naleśnik, czekolada, naleśnik śmietana ) do czasu aż zużyjesz wszystkie naleśniki.Brzegi i górę ciasta posmaruj śmietaną używając szpatuły lub długiego noża.Pozostałymi orzechami obsyp brzegi i wierzch ciasta, polej roztopioną czekoladą lub posyp tartą.