Wykonanie

Dziś Dzień Naleśnika ( angielski Tłusty Czwartek ) tak więc mam dla Was coś wyjątkowego :)Naleśnikowy tort Jamiego :D - idealny dla kogoś kto piekarnika nie ma lub piec nie umie :PPrzygotowanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu jak by się mogło wydawać - zmieścicie się w godzinkę ( może to być tort last minute :D ).

Składniki :* 3 szklanki
mąki,* 4.5 łyżeczki
proszku do pieczenia,* 3 szklanki
mleka,* 3 duże
jajka,*
sól,*
oliwa z oliwek,* 150 g
gorzkiej czekolady ( minimum 70 %
kakaa ), plus trochę do dekoracji, połamanej,* 50 g
masła, pokrojonego w kostkę,* 180 g
orzechów laskowych i brazylijskich, uprażonych,* 600 ml
śmietany 36% ,* 1 łyżka ekstraktu
waniliowego,* 1.5 łyżki drobnego
brązowego cukru,

Przygotowanie :Naleśniki.W misce na gładką masę zmieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajka,
mleko i szczyptę
soli.Na małej patelni rozgrzej trochę
oliwy z oliwek, przetrzyj patelnie ręcznikiem papierowym.Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje wylewaj porcję masy i rozprowadzaj równo po całości. Smaż około 3 minut z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złote.Odłóż na bok.Powtarzaj aż zużyjesz całe ciasto.Masa czekoladowa.Pokruszoną
czekoladę roztop w kąpieli
wodnej razem z
masłem i szczyptą
soli.W
między czasie pokrusz uprażone
orzechy. Możesz do tego użyć blendera lub tłuczka do
mięsa i czystej ściereczki.Rozpuszczoną już
czekoladę dobrze zmieszaj z 200 ml
śmietany i garścią pokruszonych
orzechów.Masa śmietanowa.Pozostałą
śmietanę ( 400 ml ) ubij na sztywno razem z ekstraktem
waniliowym i
cukrem. Odłóż cześć
śmietany na posmarowanie
boków i góry
tortu.Przygotowanie
tortu.Na talerz lub patere nałóż trochę
śmietany i rozsmaruj, na to ułóż naleśnika i lekko dociśnij.Następnie naleśnika posmaruj porcją
czekolady i przykryj kolejnym naleśnikiem.Układaj na przemiennie ( naleśnik,
czekolada, naleśnik
śmietana ) do czasu aż zużyjesz wszystkie naleśniki.Brzegi i górę ciasta posmaruj
śmietaną używając szpatuły lub długiego noża.Pozostałymi
orzechami obsyp brzegi i wierzch ciasta, polej roztopioną
czekoladą lub posyp tartą.