Wykonanie

Smętnie spoglądające na mnie
jabłka, desperacko dopraszające się o zużycie stały się główną inspiracją dla dzisiejszych babeczek. Mocno dojrzałe
owoce w połączeniu ze słuszną ilością
cynamonu i kawałkami
orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki.Składniki:1,5 szklanki
mąki żytniejszklanka
brązowego cukrupół szklanki
oliwy z oliwekpół szklanki
mlekajajko2 duże łyżki startego cynamonu/opakowanie gotowego2
jabłka100 g
orzechów laskowych2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soliJabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach,
orzechy laskowe rozgniatamy płaską powierzchnią noża na drobniejsze kawałki, nie starając się jakoś specjalnie (takie konkretniejsze cząstki fajnie chrupią). Dodajemy
oliwę,
mleko i
jajko, mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy do papki obok. Przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :)

Babeczki wyglądają miliony
razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4.


Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem :)