Wykonanie
Jestem u mamy... Czasu na gotowanie za mało a i internet ostatnio szwankuje. Mam dla Was przepis na pyszne pulpeciki z
mięsa indyczego w bardzo kremowym sosie.Do sosu możesz dodać
natkę pietruszki czy
koperek, aby nie był taki " blady".Idealnie smakują z
makaronem :)Sk ładniki : ( 3 porcje )* 200 g
mielonego mięsa indyczego,* 1 mała
cebula,* 1 mała
marchewka,* 1 ząbek
czosnku,* 1 łyżka świeżego
rozmarynu,* 1 łyżka
oliwy,* 1 szklanka
bulionu warzywnego / drobiowego,* 2 łyżki
śmietany,Przygotowanie :
Cebul ę i obrana
marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj wyciśnięty
czosnek, posiekany
rozmaryn,
mięso, szczyptę
soli i
pieprzu, dokładnie zmieszaj.Z masy formuj pulpety wielkości piłki do pin
ponga.Na patelni rozgrzej
oliwę, dodaj pulpeciki i smaż na sloty kolor z każdej strony.Zalej
bulionem, pogotuj 10 minut na wolnym ogniu, dodaj
śmietanę, zmieszaj, pogotuj chwilkę aby sos zgęstniał.* jeśli wolisz
geste sosy dodaj łyżeczkę
maki kukurydzianej lub pszennej zmieszana z kilkoma łyżkami
wody :)