Wykonanie
Pierwsze co mi przyszło do głowy kiedy zastanawiałam się nad zużyciem okary powstałej przy produkcji
mleka sojowego, było właśnie spaghetti.

Składniki:1
cebula (100 g)1
marchewka* (100 g)200 g okary500 g
przecieru pomidorowegook.250-300 ml
bulionu warzywnego1-2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwyprzyprawy:
pieprz,
oregano,
tymianek,
bazylia,
sól,
pieprz*Oprócz
marchewki dodałabym też
korzeń pietruszki, ale akurat nie miałam. Można też pominąć warzywa, wtedy przygotowanie sosu trwa krócej.Posiekaną
cebulę zeszklić na
oliwie, dodać pokrojoną w półplasterki
marchewkę, okarę, zalać wszystko
przecierem pomidorowym i
bulionem. Gotować do miękkości
marchewki i zgęstnienia sosu, w razie konieczności dolać więcej
bulionu. Pod koniec gotowania dodać posiekany/wyciśnięty
czosnek,
zioła i
przyprawy do smaku. U mnie obowiązkowo dużo
oregano!Koszt sosu : ok.5-6 złDla mnie wyszła ilość na 4 porcje. Razem z
makaronem razowym (80 g)
daje to jeden obiad za ok.2 zł