Wykonanie

Delikatny
grzybowy sos...Do tego
mięsko i kawałki
grzybów...Szybki obiad z
makaronem idealny środek tygodnia.Mmmm pychota :)Składniki : ( 2-3 porcje )* 120 -150 g ulubionego
makaronu ( u mnie tagliatelle ). * 400 g
wołowiny,* 1,5 szklanki
bulionu,* 2 łyżki
oliwy,* 1 duża
cebula,* 200 g
grzybów ( np
borowików),* 1 łyżeczka
ostrej papryki,*
sól,
pieprz,* 3 łyżki
mąki,* 2 łyżki posiekanej
dymki,* 2 łyżki
natki pietruszki,* 3 łyżki
śmietany,Przygotowanie :
Makaron wstaw gdy sos zacznie się dusić i ugotuj według zaleceń producenta.
Wołowinę potnij w 2 cm plastry w poprzek włókien a następnie w cienkie plasterki.W garnku zagrzej
bulion, odlej 1/3 szklanki.Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy, podsmaż
wołowinę na rumiano ( około 8 minut ), zdejmij z patelni i przełóż do garnka z
bulionem.Na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę
cebulę i
grzyby pokrojone w plasterki, dodaj
paprykę dużą szczyptę
soli i
pieprzu, dodaj do
mięsa.Do
bulionu w szklance dodaj 3 łyżki
mąki i dokładnie zmieszaj ( tak aby nie było grudek ), dolej do
mięsa i dobrze zamieszaj.Duś pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut.Mieszaj często aby sos się nie przypalił.Na koniec gotowania dodaj posiekaną
dymkę i
śmietanę.
Makaron polej sosem i posyp
natką pietruszki.
