Wykonanie
Piątek z ryb ą I.Coś dla miłośników
ryby i obiadów w 15 minut !Spaghetti z
tuńczykiem już raz pojawiło się u mnie ( o tu ), tym razem troszkę inaczej - równie pysznie.Całe danie przygotujecie zanim
makaron zdąży się ugotować, a więc obiad idealny gdy nie mamy czasu lub gdy popołudnie jest zbyt piękne by "stać przy garach".Mało roboty i mało zmywania :)Składniki :* 200 g
makaronu spaghetti,* 400 ml passaty,* 1/3 szklanki
bulionu warzywnego,* 70 g
bułki tartej,* 1 ząbek
czosnku,* 30 g tartego
parmezanu,* łyżeczka startej
skórki z cytryny,* 200 g
tuńczyka w oleju,* garść
natki pietruszki,* 1 duże
jajko,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Makaron ugotuj wg. zaleceń z opakowania.W
między czasie...
Tuńczyka dobrze odsącz z
oleju.W misce dokładnie zmieszaj
bułkę tartą,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
parmezan,
skórkę cytryny,
natkę pietruszki i odsączoną
rybę.Z masy formuj pulpety wielkości piłki do pin
ponga.Na głębokiej patelni zagrzej
bulion zmieszany z passatą.Do gotującego się sosu wrzuć pulpety i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 8 minut.Podawaj z
makaronem delikatnie posypane
parmezanem i
natką pietruszki.
