Wykonanie

Jak pewnie wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z
marką Knorr. Wczoraj zostałam zaskoczona przesyłką, zawierającą nowy produkt
marki- esencje do
sosów. Moją pierwszą myślą było, że nie używam gotowych
sosów ale kiedy doczytałam okazało się, że to nie gotowy sos ale
wywar cielęcy z
przyprawami. W przesyłce znajdował się również list od szefa kuchni Knorr z przepisem na nowy sos oraz wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. I tu znowu pomyślałam, że sos z
winem,
pomidorami i w dodatku
rozmarynem, którego nie znoszę to nie dla mnie. Postanowiłam jednak z ciekawości skusić się na ten sos i przygotowałam go na dzisiejszy obiad. Nie jestem przyzwyczajona do tego rodzaju
sosów, więc wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do
fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do
mięs z grilla i
steków wołowych.Składniki:4 płaty z
fileta z kurczakaząbek
czosnkusólpieprzsłodka papryka2 łyżki
oleju na sos:pęczek
włoszczyzny3 łyżki
olejułyżeczka
cukru400 ml czerwonego
wytrawnego winałyżka koncentratu pomidorowegp400 ml
wody50 g
suszonych pomidorówłyżeczka
rozmarynukubełek esencji do
sosu pieczeniowego ciemnegoCzosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z łyżką
oleju i
przyprawami, natrzeć
mięso i odstawić.
Włoszczyznę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć na brązowo. Dodać
cukier i smażyć aż się skarmelizuje. Wlać
wino i gotować około 10 minut aż
wino całkiem odparuje, wlać
wodę, dodać
rozmaryn i
koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 10 minut a następnie przelać przez sitko. Wlać z powrotem do rondla, dodać posiekane drobno
pomidory i esencję. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W tym czasie usmażyć
mięso. Podawać polane sosem.