ßßß
Jak pewnie wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z marką Knorr. Wczoraj zostałam zaskoczona przesyłką, zawierającą nowy produkt marki- esencje do sosów. Moją pierwszą myślą było, że nie używam gotowych sosów ale kiedy doczytałam okazało się, że to nie gotowy sos ale wywar cielęcy z przyprawami. W przesyłce znajdował się również list od szefa kuchni Knorr z przepisem na nowy sos oraz wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. I tu znowu pomyślałam, że sos z winem, pomidorami i w dodatku rozmarynem, którego nie znoszę to nie dla mnie. Postanowiłam jednak z ciekawości skusić się na ten sos i przygotowałam go na dzisiejszy obiad. Nie jestem przyzwyczajona do tego rodzaju sosów, więc wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do mięs z grilla i steków wołowych.Składniki:4 płaty z fileta z kurczakaząbek czosnkusólpieprzsłodka papryka2 łyżki oleju na sos:pęczek włoszczyzny3 łyżki olejułyżeczka cukru400 ml czerwonego wytrawnego winałyżka koncentratu pomidorowegp400 ml wody50 g suszonych pomidorówłyżeczka rozmarynukubełek esencji do sosu pieczeniowego ciemnegoCzosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z łyżką oleju i przyprawami, natrzeć mięso i odstawić.Włoszczyznę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć na brązowo. Dodać cukier i smażyć aż się skarmelizuje. Wlać wino i gotować około 10 minut aż wino całkiem odparuje, wlać wodę, dodać rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 10 minut a następnie przelać przez sitko. Wlać z powrotem do rondla, dodać posiekane drobno pomidory i esencję. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W tym czasie usmażyć mięso. Podawać polane sosem.